naravni
 
zgodovinski
 
zabaviščni
 
morje

Narava

Plaža Karpinjan

Novigradska plaža Karpinjan obsega 500 metrov obale v istoimenskem zalivu, ki je severno od tega romantičnega mesteca. Večji del obalnega pasu je urejen in prodnat, manjši del pa je zadržal svoj prvoten divji videz in skalovit dostop do morja.

Plaža Karpinjan je od središča mesta oddaljena vsega kilometer. Do nje vodita osvetljeni pešpot in kolesarska steza, dostop pa je mogoč tudi z avtomobili, ki jih velja pustiti na za to označenih površinah.

Čeprav je blizu mesta, je plaža Karpinjan odlična izbira, da se spočijete od poletnih množic in vročine. Ščitijo jo visoki bori, osvobojena je prometa, zaradi večje površine morskih plitvin pa je še posebno popularna pri družinah z majhnimi otroki.

Opremljena je s prhami in klopmi ter javnimi sanitarijami, v neposredni bližini pa so tudi športna igrišča – teniška igrišča, igrišče za košarko, mali nogomet in rokomet – kot izvrstna dopolnitev kopanja in sončenja. Poleg tega so tik ob plaži Karpinjan picerija, slaščičarna in kavabar.

Modre zastave v Istri – kazalci ekološkega ravnotežja

Modro zastavo vsako leto podeljujejo plažam in marinam kot nagrado za varovanje morja in priobalnega pasu. V strogem ocenjevalnem postopku med drugim zahtevajo čistočo morja in okolja, opremljenost plaže, dostopnost invalidom ter obveščanje javnosti o pomembnosti varovanja morja in obale.

Plaža kampa Mareda, Novigrad

Nagrajena plaža je del kopališkega kompleksa kampa Mareda, ki je vsega 4 km od Novigrada. Plažo oblikuje kombinacija tlakovanih in kamnitih delov, ki so dobro opremljeni s prhami. Obiskovalci plaže lahko najamejo pedaline, uživajo v igranju namiznega tenisa ali bližnjega minigolfa. Pravo osvežitev v poletnih mesecih ponuja bar na plaži.

Plaža kampa Sirena, Novigrad

Obkrožena z veličastnimi bori je plaža kot ustvarjena za dvakratno uživanje, na soncu in prijetni senci. Obalni morski pas oblikuje kombinacija finih prodnatih območij, tlakovanih delov, in kamnitih obrisov ob morju. Plaža je opremljena s prhami in ležalniki, najamete pa lahko vso dodatno opremo za vodne športe in aktivnosti na vodi. Prav tako so v bližini tudi gostinski objekti.

Plaža hotela Maestral, Novigrad

Ta z modro zastavo nagrajena plaža je južno od Novigrada v sklopu hotela Maestral. Glavni kopališki del je urejen z izredno finim prodom, ki se staplja z Jadranskim morjem. Slamnati sončniki so pozorno postavljeni vzdolž vse plaže in obiskovalcem dajejo zaščito pred soncem. Plažo dodatno krasijo tlakovane steze, slikovita travnata območja, teniška igrišča in druge športne vsebine.

Vir: Coloursofistria.com

Življenje ob morju in rekah

Geografski položaj severozahodne Istre je v veliki meri določil zgodovinska in gospodarska dogajanja na tem delu polotoka in oblikoval življenje prebivalcev.  Naravne meje tega območja so s treh strani vodne. Ljubka regija Umaga in Novigrada leži med dvema rekama - iz južne strani jo omejuje reka Mirna, najdaljša reka v Istri, iz severne pa Dragonja, ki je istočasno tudi meja s sosednjo Slovenijo. Na zahodni strani je tretja vodna pregrada - Jadransko morje. Vsaka izmed njih je pustila svoj pečat s prispevkom k skupni identiteti in običajem regije.  

Po reki Mirni se je nekdaj plulo daleč v notranjost Istre. Danes čeznjo vodi nekoliko mostov, privlači pa sladkovodne ribiče in je zaradi svoje mirne narave vse bolj zanimiva izletnikom in športnikom. Iz podzemnih izvirov, ki napajajo reko, se številna gospodinjstva oskrbujejo s pitno vodo.  Na Dragonji in njenih pritokih je bilo nekoč mnogo starinskih mlinov, ki jih je gnala moč vode.   Ne nazadnje je tudi pečat modrega Sredozemlja opazen na vsakem koraku, v rastlinju sredozemskega tipa in tudi s posebno povezanostjo, ki jo ta predel goji z vzgojo oljk in vinske trte.  

Zeleno in modro območje Umaga in Novigrada, kjer skorajda ni industrije, še danes živi v sožitju z naravo, ritmom, ki ga narekujejo dve reki in morsko prostranstvo. Reke kot stalni izvir navdiha in novih idej ter morje kot del velikega Sredozemlja in modrega prostranstva, iz katerega se je rodila odprtost in svetovljanski duh prebivalcev.

Vir: Coloursofistria.com

Ustje reke Mirne – poseben ornitološki rezervat

Ustje reke Mirne s Tarsko valo je območje, veliko okoli 465 hektarov, kjer sta rastlinski in živalski svet zelo bogata. Tam živijo številne dvoživke, več kot sto vrst ptic, plazilci in sesalci, med katerimi so mnogi zakonsko zaščiteni.

Sistem lagun ustja reke Mirne in Tarske vale je pomembna lokacija za preseljevanje, prezimovanje in gnezdenje vodnih ptic. Zanimivo je, da se prav na tem območju tedaj zadržujejo spremenljivi prodniki, sibirska vrsta gnezdilk, ki poleti preletava te kraje v jatah s po 30 pticami. To območje bo kmalu postalo poseben ornitološki rezervat, s formalnimi okvirji za ohranjanje velike raznolikosti ptic, ki tukaj prebivajo, in ohranjanje enega izmed redkih še ohranjenih močvirnatih področij v Sredozemlju.

Nekatere uredbe so za kategorijo posebnega rezervata strožje kot za kategorijo nacionalnega parka, zato bodo na območju ustja Mirne in Tarske vale, kot drugem posebnem ornitološkem rezervatu v Istri, veljala pravila v skladu z ekološkimi potrebami zaščitenih delov narave.

Vir: Coloursofistria.com

Zanimivost: Verjeli ali ne, na območju regije Umag–Novigrad prebiva več kot polovica vseh evropskih vrst ptic. Razkošen Motovunski gozd je kraj, kjer so nastali miti in legende, ter je eden izmed zadnjih ohranjenih te vrste v Sredozemlju. Figa, oljka in vinska trta so rezultat plodnih tal in blagega sredozemskega podnebja.

Vir: Coloursofistria.com