naravni
 
zgodovinski
 
zabaviščni
 
morje

Posebnosti kraja

Plaže severozahodne Istre

Šest plaž z modro zastavo je v bližini Umaga in Novigrada, prav tukaj v severozahodni Istri.

Severozahodna Istra zajema mesta Brtonigla, Buje, Novigrad in Umag ter je idealna lokacija za goreče jadralce na deski, družine z otroki, ki želijo na dopustu uživati na varnih in čistih plažah, pa tudi za nočne ptice, ki iščejo nočne zabave ob morju.

Vir: Coloursofistria.com

Aquapark Istralandia

Ta zanimivi vodni svet se razteza na površini 81.000 m2. Od obale je oddaljen vsega 5 kilometrov in je odlično geostrateško umeščen na izhodu iz istrskega ipsilona (Nova vas), na cesti med Novigradom in Brtoniglo.

Istralandia ponuja obilo navdušenja ob zajamčeno visoki stopnji adrenalina z 20 različnimi tobogani, z več kot 1,2 km cevi, od visokih in strmih za pogumne do toboganov z gumijastimi čolni in cevastih toboganov, zadnje iznajdbe tehnologije z različnimi nagibi.

Tukaj je tudi največji bazen z umetnimi valovi v tem delu Evrope, na katerih lahko deskate, plavate in lebdite z gumijastimi čolni.

Vir: Coloursofistria.com

Ekoigre za zabavne počitnice otrok

Dolgo pričakovan letni dopust je priložnost za družinsko druženje in ustvarjanje skupnih trenutkov. Dragocene spomine s potovanja si otroci zapomnijo za vedno. Otroci vedno iščejo nove dogodivščine, zato je pomembno, da jim omogočimo domiselno in kreativno zabavo z vrstniki. Če ima pri tem zabava tudi izobraževalno noto, je njena korist še toliko večja. Ne samo da je vrednost otroškega napredka in veselja takrat neprecenljiva. Takrat imajo tudi starši priložnost, da lahko trenutek dopusta posvetijo samo sebi.

Otroci od majhnega kažejo zanimanje za raziskovanje sveta in okolico spoznavajo z vsemi svojimi čutili. Zelena narava in ohranjenost Sredozemlja sta odlična podlaga za ustvarjanje celega niza zabavno-izobraževalnih ekoloških aktivnosti, s katerimi se bo razvila otroška občutljivost za okoljske probleme.

Znan pregovor pravi, da "planeta nismo podedovali od prednikov, ampak smo si ga izposodili od potomcev". Na območju regije Umag-Novigrad imajo otroci priložnost doumeti pomembnost tega pregovora in pri tem v vsakem trenutku uživati!

Vir: Coloursofistria.com

Severozahodna Istra – oaza gurmanskih užitkov

Spoštovanje živil lokalnega izvora pa tudi najmodernejših inovativnih smeri v kuhinji je zlato pravilo, ki ga upoštevajo vse odlične restavracije in gostilne v severozahodni Istri, natančneje povedano, na območju Umaga, Novigrada, Buj in Brtonigle. V teh oazah za gurmane, kjer lahko zadovoljijo najzahtevnejše okuse, ponujajo v vseh letnih časih jedilnike, ki jih prilagodijo sezonskim živilom, tipičnim za istrsko podnebje, ki jih ustvarjalni kuharski mojstri pripravijo na drugačen in poseben način.

Vir: Coloursofistria.com

Novigradske kapešante

Jakobovo pokrovačo ali "kapešanto", kot ji tukaj še rečejo, imajo pravi gurmani za eno najokusnejših školjk na svetu, in sicer zaradi mešanja slane morske vode s sladko rečno vodo na novigradskem vodnem območju.

V Novigradu se v čast tej edinstveni školjki v okviru prireditve GnamGnam Fest Novigrad-Cittanova odvija gurmanski festival Novigradske kapešante . V majhni mestni luki Mandrač postavijo več metrov dolgo omizje, kjer lahko poleg specialitet iz "kapešant" in jedi iz drugih jadranskih školjk pokušate tudi avtohtone istrske specialitete, kot sta pršut in sir, in vina ter žganja istrskih vinarjev.

H kapešantam se podajo tudi vrhunska ekstra deviška olivna olja, sladokusci pa bodo zase našli tudi marmelade in džeme domače izdelave. Vikend kapešante je gastronomski dogodek, kjer odlični novigradski kuharski mojstri poskrbijo za pravi kuharski šov.

Vir: Coloursofistria.com

Mandrač, varno pristanišče

Narava je vedno sama ustvarjala skrivališča in zaklonišča pred vetrovi, visokimi morskimi valovi in silnimi nevihtami. Prav takšni zakloni, uvale ali zalivi so postali mesta, kjer so se zadrževali ljudje in so kot skrivališče služili tudi prvim prebivalcem, ki so v zalivu Mandrač zgradili malo naselje.

Čez čas je novigradski zaliv Mandrač postal osrednji prostor gospodarskega delovanja kot malo ribiško pristanišče za lokalne ladje in trgovino z ribami. Novigrad je, zahvaljujoč dolgi ribiški tradiciji, tesno povezan s svojimi prebivalci, ki se še danes redno zbirajo v zalivu Mandrač in uživajo v sadovih morja in skoraj vsakdanjem druženju ob dobrem vinu in glasbi.

Kot eden najbolj prepoznavnih simbolov Novigrada daje mestu in njegovi okolici poseben čar sredozemskega ugodja, še posebej v poletnih nočeh.

Vir: Coloursofistria.com

Marina Nautica – navtični center v Novigradu

Umeščena v enem od najvarnejših zalivov na Jadranskem morju je marina Nautica v Novigradu med najmodernejšimi na Hrvaškem. Novigradsko obzidje objema ter varuje bogato in dolgo tradicijo svojega mesta, tradicijo, močno povezano z morjem. Morje je temu kraju pogosto pomenilo življenje, obstanek, pa je mogoče tudi v tem treba iskati razlago, zakaj so gostje mesta, ki sem prihajajo po morski poti, posebno dobrodošli. Oni se za Novigrad radi odločajo zaradi gostoljubnosti domačinov pa tudi zaradi položaja pristanišča oziroma novigradskega zaliva, ki je zavarovan pred vetrovi, ki pretijo pomorščakom in njihovim plovilom.

Nekdaj je v svoje zaščitniško zavetje pomorščake in druge potnike, ki so prispeli po morju, sprejemalo majhno pristanišče v Mandraču, danes pa je to vlogo na veliko višji ravni prevzela sodobna marina, navtični center v zalivu Sveti Anton.

Gre za eno najsodobnejših marin na Hrvaškem z okoli 400 privezi in vrhunskimi hotelskimi nastanitvami in drugimi spremljajočimi vsebinami. Nahaja se v enem izmed najvarnejših zalivov na Jadranskem morju. Ni odveč spomniti tudi na to, da dodatno mero varnosti pomorščakom in lastnikom plovil omogoča tudi edinstvena školjkasta oblika pomolov.

Vir: Coloursofistria.com

Ceste olivnega olja

Istrske ceste olivnega olja vodijo do nekaterih izmed najboljših kapljic tega olja na svetu. Istrska olivna olja so cenili že za časa rimskega cesarstva. Največjo čast mu je izkazal rimski pisec epigramov Mark Valerij Marcial, ki je živel v 1. stoletju n.št., ko je za svojo rodno Cordobo rekel, da je "popolna tako kot olje iz Istre".

V preteklem desetletju so v Istri zabeležili ponoven vzpon gojenja oljk in mnogi pridelovalci so opremili poskuševalnice, v katerih obiskovalce postrežejo s tekočim zlatom, ki jih krasijo številne medalje.

Ker gre v glavnem za mala, družinska podjetja, vsakemu gostu posvečajo veliko pozornosti, hkrati pa mu predstavijo zgodovino in tradicijo svojega poklica kot tudi svoje ideje in vizije o nastajanju vrhunskih olj.

Vir: Coloursofistria.com

Zanimivost: Obala Istre se ponaša s številnimi plažami z modrimi zastavami. Na območju Umaga in Novigrada boste našli nekaj najboljših plaž na Hrvaškem. Predstavljajo jih slikoviti morski zalivčki, večji zalivi in rti s kamnitimi in prodnatimi plažami, ki vabijo v pristen morski svet. Številne plaže so urejene, medtem ko so nekatere obdržale divji, neukročen videz. Pred poletno pripeko vas bodo zaščitili borovci in oljke. Skrb za nenehen razvoj je plaže umaške riviere ovenčala s številnimi modrimi zastavami.

Vir: Coloursofistria.com