naravni
 
zgodovinski
 
zabaviščni
 
morje

Zabava in šport

Vodni športi

Ukvarjanje s športom, rekreativno ali profesionalno, je najlepše, kar lahko podarite svojemu duhu in telesu. Pomaga vam, da ste zadovoljnejši, lepši, bolj zdravi in izpolnjeni ... Potapljanje, jadranje in vožnja s kajakom predstavljajo le nekaj vodnih športov, ki so vam na voljo v severozahodni Istri, kot odlična priložnost za ščepec dinamike in veselja.

Novigradska šola jadranja na deski

V Novigradu še niste doživeli vsega, če se niste v morsko prostranstvo podali na jadralni deski. Windsurfing (jadranje na deski) je šport, primeren za vse starosti, ki želijo pustolovsko morsko zabavo. V kampu Mareda, v zalivu, odprtem za veter, je najboljša šola jadranja v Istri.

Izkušeni inštruktorji vas bodo naučili, kako se je treba prepustiti morskim valom. Lahko izberete dveurni uvodni tečaj in osnovne tečaje, ki trajajo 5 ur. Če imate že izkušnje pri obvladovanju valov, medtem ko jadrate na deski, lahko najamete samo potrebno opremo in se prepustite čarom Jadranskega morja.

Strastnim jadralcem na deski so na voljo tudi nadaljevalni tečaji, ki vključujejo start s plaže, vodni start, jermene za noge in trapez, drsenje, hitre obrate v smeri vetra, volcano in front loop.

S potapljanjem v nove svetove

Raziskovanje skrivnosti morskih globin je očarljiva avantura, ki pa ni povsem nedolžna, če ne poteka pod strokovnim vodstvom in potapljači ne uporabljajo ustrezne opreme. Ne glede na to, da ste že strasten potapljač ali se šele želite naučiti potapljaških veščin, v potapljaških centrih Umaga in Novigrada boste našli tisto, kar ste iskali …

In potem se začne občudujoče raziskovanje: Crveni vrh (Rdeči vrh), kjer obala strmo pada do globine 20 metrov, tovorna parna ladja Gilda nedaleč od rta Savudrija, plitvine s podvodnimi minami in torpedi, nemška vojna ladja Remorker, predeli z mnogimi vrstami rib in rakov, rastlinsko in živalsko bogastvo ... Novih svetov in doživetij je na pretek!

S kajakom po Mirni

Na poti do Jadranskega morja, v katerega se izliva blizu Novigrada, se najdaljša istrska reka Mirna postopoma širi, upočasnjuje in se skoraj ustavi. Prav taka je Mirna v svojem spodnjem toku v severozahodni Istri kot ustvarjena za kajak in kanu na mirnih vodah.  To so že zdavnaj odkrili kanuisti in kajakaši iz držav srednje Evrope in radi izbrali Novigrad in Umag za priprave na tekmovanja, pri tem pa udobno bivali v hotelih in kampih ter uspešno trenirali v slikoviti pokrajini s prijetnim podnebjem.  

Resnično ni dvoma, da pokrajina ob Mirni kajakašem ponuja doživetje več. Vredno je omeniti, da je njen izliv pomembno domovanje zavarovanih ptic in predstavlja samo del bogate narave, ki se je ohranila v tem delu Istre na stičišču morja in rek.  Če želite preizkusiti kajak na Mirni, je na razpolago kar nekaj možnosti. V ponudbi so organizirane ture, vendar se tisti, naklonjeni pustolovščinam, lahko spustijo v lastni režiji in sami izberejo mesto, kjer bodo začeli pot. Čolne in vesla se lahko najame.  

V Novigradu in Brtonigli so naredili pomembne korake k uveljavitvi kajaka in kanuja, pa tudi prebivalci Istre, ki so se preizkušali v teh športih, niso bili razočarani. Prav nasprotno, kajak je postal bogata združitev športa, narave in pustolovščine. Resnično ni boljšega mesta za kajak na mirnih vodah, kot je reka Mirna, ki vabi k novim doživetjem, svojo blago naravo in potrpljenje pa odkriva že s svojim imenom.

Vir: Coloursofistria.com

Aquapark Istralandia

 Ta zanimivi vodni svet se razteza na površini 81.000 m2. Od obale je oddaljen vsega 5 kilometrov in je odlično geostrateško umeščen na izhodu iz istrskega ipsilona (Nova vas), na cesti med Novigradom in Brtoniglo. Pobilica vznemirjenja za velike in male na več kot 4.200 m2 vodnih površin.

Istralandia ponuja obilo navdušenja ob zajamčeno visoki stopnji adrenalina z 20 različnimi tobogani, z več kot 1,2 km cevi, od visokih in strmih za pogumne do toboganov z gumijastimi čolni in cevastih toboganov, zadnje iznajdbe tehnologije z različnimi nagibi. Tukaj je tudi največji bazen z umetnimi valovi v tem delu Evrope, na katerih lahko deskate, plavate in lebdite z gumijastimi čolni.

Poleg programov v vodi, kot so različne vrste fitnesa, ples ali kolesarjenje, šola plavanja, druženje v peni,se lahko zabavate tudi na suhem: na tečajih latinskoameriških plesov, pri odbojki na mivki in otroški igralnici na mivki, v uživanju in aktivni udeležbi na nastopih čarovnikov, na koncertih, ob raznovrstni drugi animaciji in na različnih prireditvah.

Vir: Coloursofistria.com

Punto Mare

Punto Mare – nov center vrhunske poletne zabave v Novigradu. Na sami plaži hotela Maestral, nedaleč od centra mesta Novigrad, poščite Punto Mare – center vrhunske poletne zabave!

Zanimiv prostor za sončenje, moderen bazen v samem morju, osvežujoči koktajli in okusni prigrizki so samo del ponudbe novega centra Punto Mare.

Dnevni animacijski programi so namenjeni vsem ljudem različne starosti in zanimanj, večeri ob glasbi v živo in tematske prireditve pa bodo obogatili vaše dopustovanje v Novigradu in ga naredili nepozabnega.

Vir: Coloursofistria.com

Bike specijalisti Novigrad

Novigrad in njegova okolica nudijo obilo možnosti za pravi kolesarski dopust. Na svojem ali na izposojenem kolesu lahko raziskujete Novigrad in uživate v prečudoviti naravi z vožnjo po številnih kolesarskih poteh, ki sledijo potem vinskih cest in cest olivnih olj. V kolikor vaš ljubimec na dveh kolesih na dopustu potrebuje tehnično pomoč, se obrnite na kolesarske strokovnjake iz našega seznama. Storitve kolesarskih strokovnjakov: prodaja koles, rezervnih delov, kolesarske opreme, servis koles in izposoja koles.

Vir: Coloursofistria.com

Parenzana: Pot zdravja in prijateljstva

Istrski staroselci se še danes spominjajo legndarne železniške proge Parenzana, ki je bila od leta 1902 pa do 1935 ključna prometnica za prevoz kmetijskih izdelkov severozahodne Istre.

 Čeprav že več desetletij ni v uporabi, je bila pred nekoliko leti navdih za novo turistično atrakcijo, ko so Istrska županija, Upravni oddelek za turizem in Združenje za obnovo železnice Poreč– Koper–Trst spodbudili pomemben projekt Parenzana: Pot zdravja in prijateljstva, ki je nekdanjo železniško progo spremenila v kolesarsko in izletniško traso nepopisnih lepot, ki lahko še dodatno obogati vaše počitnice v regiji Umag-Novigrad.

Ker je bilo mesto Buje začetna postaja, s katere so prvi vlaki Parezane vozili proti Trstu oziroma Poreču, so kolesarske poti razdeljene na dve smeri: tisto iz Buj proti slovenski meji in tisto prek Grožnjana in Motovuna proti Vižinadi.  Pot proti meji se začne na železniški postaji Buje in se nadaljuje mimo malih mest Volpija, Kaldanija, Speciarija, Markovac, Valica itn. skozi gozdove in polja proti Savudriji in Umagu, ki se mu z njegovim zanimivim starim mestnim jedrom ne da upreti. Na koncu trase, vendar še pred mejo, vas čaka znamenit dolg spust k morju s prečudovitim pogledom na Piranski zaliv.

 Če pa se odločite za vožnjo proti Vižinadi, je začetek prav tako na železniški postaji Buje, vendar vas v tem primeru trasa popelje proti mestu umetnikov Grožnjanu in dih jemajočima razglednima točkama Motovunu in dolini reke Mirne. Na tem delu trase je posejanih veliko tunelov, nadvozov in ruševin nekdanje Parenzane.

Kolesarski vodnik po severozahodni Istri

Kolesarske steze severozahodne Istre sodijo med najzanimivejše v Istri. Dobra povezanost obale in gričevnatega zaledja vodi do neverjetnih razglednih točk s prekrasnimi pogledi na morje in hribe območja Gornje Bujštine.

 Steze se polagoma vzpenjajo proti višjim predelom, najvišja točka pa je na okoli 400 metrih nadmorske višine. Bolj ali manj zahtevne označene steze poleg naravnih lepot razkrivajo izredna eno-gastronomska doživetja, številne kulturno-zgodovinske spomenike in nudijo spoznavanje izvorne Istre.

Nekatere izmed najlepših kolesarskih stez z največ vsebine so: Staza momjanskog muškata/Steza momjanskega muškata (32,8 km), Blago umaške rivijere/Bogastvo umaške obale (16,2 km), Staza istarske malvazije/Steza istrske malvazije (35,6 km), Rivijera okusa i tradicije/Riviera okusa in tradicije (14,6 km), Staza Sv. Pelegrina/Steza sv. Pelegrina (35,9 km), Staza Sv. Pelagija/Steza sv. Pelagija (34,1 km), Staza Montanara/Steza Montanara (93,5 km), Staza Salviana/Steza Salviana (42,6 km), Uskotračna pruga/Ozkotirna proga Parenzana/Pot zdravja in prijateljstva Parenzana (61 km)...

Vir: Coloursofistria.com

Nordijska hoja ob šumenju valov

Nordijska hoja je novejša oblika telesne aktivnosti, primerna za vse starostne kategorije. To je pravzaprav hoja, pri kateri se uporabljajo posebne palice, lahko se izvaja na večini terenov, v kombinaciji z naravo in svežim zrakom pa izredno koristi zdravju.

Ima celo za 45 odstotkov boljši učinek od hoje brez palic z isto hitrostjo, aktivno pa zaposluje 90 odstotkov telesnih mišic. Za ta šport je primerna večina terenov, vendar pa je malokateri tako slikovit kot je 45 km dolga umaška obala, s prekrasno in neprekinjeno sprehajalno stezo ob morju …

Čeprav je nordijska hoja na prvi pogled videti enostavna, je takoj na začetku neverjetno velikega pomena obvladanje osnovnih tehnik in izbira ustreznih palic. Na območju Umag-Novigrad za to ni skrbi! Izvrstni treningi, šola za začetnike, možnost najema palic itd. ter narava, da ti zastane dih …

Vir: Coloursofistria.com

Tenis

Regija Umag–Novigrad je zagotovo teniška destinacija številka ena na Hrvaškem in v Sredozemlju. Prav tukaj se odvija najbolj znan teniški turnir ATP Croatia Open Umag in tudi številne šole tenisa. Na več kot 60 moderno urejenih teniških igriščih merijo svoje moči in uživajo rekreativni in profesionalni igralci tenisa. Zaradi ugodnega podnebja se teniška sezona ne prekine niti v zimskih mesecih, poleti pa napor pri igri blaži osvežujoč vetrič z morja.

Kot gostiteljica prestižnega turnirja ATP in regija z odlično športno infrastrukturo severozahodna Istra tudi v evropskih okvirih slovi kot odlična destinacija za igralce tenisa. Lahko dostopna iz najmanj 10 držav, z ugodnim podnebjem in organizacijskimi izkušnjami že več desetletij privlači teniške profesionalce in amaterje iz države in tujine.

Vir: Coloursofistria.com

Zanimivost: Aquaparku Istralandia - Ta zanimivi vodni svet se razteza na površini 81.000 m2. Od obale je oddaljen vsega 5 kilometrov in je odlično geostrateško umeščen na izhodu iz istrskega ipsilona (Nova vas), na cesti med Novigradom in Brtoniglo. Istralandia ponuja obilo navdušenja ob zajamčeno visoki stopnji adrenalina z 20 različnimi tobogani, z več kot 1,2 km cevi, od visokih in strmih za pogumne do toboganov z gumijastimi čolni in cevastih toboganov, zadnje iznajdbe tehnologije z različnimi nagibi. Tukaj je tudi največji bazen z umetnimi valovi v tem delu Evrope, na katerih lahko deskate, plavate in lebdite z gumijastimi čolni.

Vir: Coloursofistria.com