naravni
 
zgodovinski
 
zabaviščni
 
morje

Zgodovina in kultura

Novigrad

Mestno obzidje je zaobjelo in ohranilo vso bogato zgodovino tega mesta – njegovo pomembno spomeniško vrednost, tradicijo in kulturo, vse to, kar sestavlja razkošno zgodovinsko zapuščino mesta, katerega prvi zapis sega v daljno leto 599. Kot mesto, ki je nastalo na temeljih oz. v bližini nekaj zgodovinskih naselij, ki se jih omenja na tem območju – Neapolisa v 7. stoletju, nato Civitas Nove v 9. in starodavne Emone, Aemonie, v 12. stoletju, Novigrad predstavlja mesto z burno in bogato zgodovino.

Vir: Coloursofistria.com

Beneška dediščina – mesto, obkroženo z obzidjem

Staro mestno jedro Novigrada je bilo nekoč popolnoma obdano z obzidjem, danes pa so ohranjeni samo deli le-tega. Fortifikacijo (utrjevanje mesta) so začeli v 13. stoletju, ko so na oblast prišle Benetke. V precej nemirnih časih bojevanja za prevlado na Jadranskem morju med italijanskima pristaniščema Benetke in Genova, je moral Novigrad leta 1270 priznati beneško oblast. Zatem se je začelo sistematično utrjevanje mesta.

Novigradsko obzidje je težaško delo domačih mojstrov, ki so na svoj starodaven način postavljali in popravljali visoko zidovje, grajeno iz klesanih lomljencev. Zgornji pas obrambnega zidu, nazobčan nadzidek (merlatura), je tipičen za srednjeveško obrambno arhitekturo. Ko so ga zgradili, so mestno obzidje večkrat obnovili in utrdili s stolpi. Iz zgodnjega časa izvira štirikotni stolp, ohranjen pri mestnih vratih, ki so bila nekdaj glavni vhod v Novigrad.

Predvidevajo tudi, da je bilo srednjeveško obzidje postavljeno na mnogo starejših, antičnih temeljih. Najnovejša rekonstrukcija obzidja je potekala v letih 2004 in 2005, ko so obnovili dele obzidja v ulici Prolaz Venecije in obalni del ob parku.

Vir: Coloursofistria.com

Zvonik, izviren novigradski spominek

Zakaj prav zvonik? Zvonik kraljuje v panorami mesta in je med najbolj prepoznavnimi elementi lokalne dediščine. Nekoč so se vsa slavja, svečanosti in druženja dogajala okoli njega na glavnem trgu, kar je zabeleženo na vrsti starih fotografij. Zvonik so zgradili leta 1883 po vzoru zvonika cerkve sv. Marka v Benetkah, na vrhu pa je kip sv. Pelagija, zaščitnika Novigrada. Skupaj z deli mestnega obzidja je bil obnovljen v letih 2004 in 2005.

V Pauletićevem prikazu zvonika je jasno razpoznavna karikaturistova pisava in predstavlja odmik od golega prikazovanja. Njegova rešitev je prepoznavna in duhovita, prinaša eleganco in razigran optimizem ter naznanja pozitivno vzdušje, ki popotnike pričakuje v tem mestecu.

Avtorjev koncept predvideva, da se spominek zvonik izdeluje iz naravnih materialov, kot so les, glina in keramika, in s tem pošilja sporočilo, da je treba ekološko zavest negovati tudi na potovanjih, pri raziskovanju novih skupnosti. Verjamemo, da boste prepoznali njegovo vrednost in ga s seboj ponesli kot trajen spomin na oddih v Novigradu, mestecu enkratnega sredozemskega značaja.

Vir: Coloursofistria.com

Lapidarium, muzej novega časa

V muzeju Lapidarium, ki so ga ustanovili pred nekaj leti in ga vodi mlada ekipa, so odlično označili prestop Novigrada v novo tisočletje, ki mestom postavlja nove izzive pri predstavitvi kulturne dediščine. Že sama zgradba je zgodba zase – arhitekti so si jo zamislili kot dve črni škatli v zelenem parku, s steklenimi stenami pa so dosegli učinek prosojnosti in dostopnosti. Čeprav je novi muzej remek delo modernega oblikovanja, se izvrstno ujema s starim mestnim jedrom. 

Lapidarium hrani eno izmed najpomembnejših zbirk kamnitih spomenikov na Hrvaškem. V zbirki je okoli 100 spomenikov, ki izvirajo iz časa od 1. do 18. stoletja, polovica jih je del stalnih muzejskih razstav. Gre predvsem za elemente cerkvene arhitekture iz župnijske cerkve sv. Pelagija. Eden najzanimivejših spomenikov v Lapidariumu je vsekakor ciborij škofa Mavricija iz konca 8. stoletja. Tudi ciborij izvira iz župnijske cerkve, nastal pa je v času frankovske države in njenega znamenitega vladarja Karla Velikega, ko je bil v Novigradu sedež škofije in svetovnih frankovskih oblasti.

V muzejskem prostoru, v katerem je razstavljen Mavricijev ciborij, posnemajo krstilnico, kjer je bil prvotno postavljen, to pa je odličen primer napredne uporabe arhitekture za predstavitev starih spomenikov. Tudi drugače so v Lapidariumu v koraku z modernim časom – v njem so že igrale rokovske skupine, mrgoli od dogodkov za vse starosti, z lahkoto pa si ga je mogoče zamisliti kot kuliso za sodobni film ali avantgardno predstavo.

Vir: Coloursofistria.com

Pomorska zbirka

V starem jedru Novigrada bogato kulturnozgodovinsko zapuščino mesta dopolnjuje atraktivna in raznolika postavitev Galleriona, pomorske zbirke nekdanje cesarske in kraljeve avstro-ogrske vojne mornarice. Sprehod po mestu izkoristite tako, da se boste med spoznavanjem resničnih dokazov preteklega časa dotaknili kulture življenja tistega obdobja. Pomorska zbirka vam bo kot časovna ladja odkrila skrivnosti in načrte vojne mornarice o takratnem delovanju v širšem jadranskem prostoru.

S fotografijami, številnimi zemljevidi in načrti vam bo pričarala ladje, cele flote in videz obalnih mest. Uniforme častnikov, mornarjev in kapetanov, ki so prihajali v istrska pristanišča z vsega sveta, in instrumenti ter orožja, brez katerih plovba v tistem času ne bi bila varna.

Pomorska zbirka je danes spomenik pomorstvu in mornarjem. Prikazuje življenje vzdolž Hrvaške in vse jadranske obale pod avstro-ogrsko vojno mornarico, ki je v habsburški monarhiji s svojim ladjevjem več desetletij, vse do konca prve svetovne vojne, obvladovala ves Jadran.

Vir: Coloursofistria.com

Zanimivost: Ali veste, kaj je kripta? V cerkveni arhitekturi je kripta ime za kamnit prostor pod tlemi cerkve, ki so jo koristili za kapelico ali za hrambo relikvij (posmrtnih ostankov). Kripte so naslednice katakomb, podzemnih tunelov in prostorov iz prvega stoletja n. št. , v katerih so imele zgodnje krščanske skupnosti obrede in pokopavale svoje pokojne. Skrivnostna in malce zastrašujoča kripta novigradske katedrale sv. Pelagija je zgodovinska istrska kripta in ena redkih na Hrvaškem.

Vir: Coloursofistria.com