naravni
 
zgodovinski
 
morje

Posebnosti kraja

Amfiteater

Najbolj znan in najbolj pomemben spomenik, zgradba, s katero se prične in konča vsak ogled mesta - puljska Arena - je prizorišče gladiatorskih bojev. Grajena je bila v I. st. za časa vladavine cesarja Vespazijana istočasno z največjo in najbolj znano zgradbo te vrste - Kolosejem v Rimu.

Ima elipsasto obliko, glavna os je dolga 130, krajša pa 100 m. V sredini je raven prostor - borišče, gledalci pa so sedeli na kamnitih stopnicah ali so stali v galeriji. Predvideva se, da je Arena nekoč lahko sprejela 20.000 gledalcev. Zgrajena je iz lokalnega apnenca. V srednjem veku je bila namenjena za viteške turnirje in sejme, danes pa pomeni prostor za poletne prireditve - Filmski festival, Operno sezono, Konjeniški festival, koncerte itn.

Vir: Turistička zajednica grada Pule

Park Monte Zaro

Monte Zaro je bil in ostal največji mestni park. Ponosno kraljuje na griču pod Hidrografskim inštitutom in okrog njega z Zvezdarno (Specula di marina) z dvema kupolama. Ena izmed njiju je bila zrušena v času druge svetovne vojne. Park je bil sistematično in skrbno zasajen v obdobju desetih letih na površini približno 29.000 m2, komaj eno desetino parka pa pokrivajo steze.

Kompozicija parka je simetrična, glavno os pa še vedno predstavlja poteza Zvezdarna-stopnišče-fontana-stopnišče-fontana. V parku ni veliko posajenih rastlinskih vrst, večinoma prevladujejo mediteranske vrste: cipresa, bor, cedra, kalina, lovor, oleander, glog itn. Leta 1877 je bil v središču parka na marmornem pravokotnem podstavku postavljen spomenik viceadmiralu Tegetthoffu, obkrožen z razkošnimi cvetlicami. Spomenik je bil porušen leta 1920, na njegovem mestu pa so Italijani zgradili fontano in jo povezali z vodovodno napeljavo na že obstoječo fontano v spodnjem delu parka. V tem obdobju je bil park izjemno ohranjen in skrbno negovan, umetniško obrezano grmičevje pa je dobilo svoje mesto kot element »provansalskega vrta«. Danes tukaj uspeva približno dvajset rastlinskih vrst, najštevilčnejši pa so lovor, dobrovita, alepski bor in cedra.

Vir: Turistička zajednica grada Pule

Gastronomija

Nemirna istrska zgodovina je pustila sledi tudi v kulinariki. Vpliv italijanske, srednjeevropske, še posebej pa avstrijske, madžarske in slovanske kuhinje se čuti tudi v puljskih restavracijah, kjer je ponudba jedi zares raznolika in bogata. Tukaj lahko poskusite jedi z morskimi sadeži, vendar tudi specialitete celinske Istre.

Tudi v Pulju, kot v večini istrskih mest, ne pozabite poskusiti ribjih specialitet, izmed katerih naj samo omenimo jedi z morskim vragom, brancinom ali pač škampe v slastni buzari, kar je zgolj delček številnih poslastic. Tukaj ne gre zamuditi tudi školjk izjemnega okusa, kot so dondole, mušule, kapešante ali kanaštrele, zahvaljujoč čistemu podmorskemu svetu. Izvrstne so tudi ostrige z nekaj kapljic limone.

V Pulju vam bodo postregli s čudovitimi brodeti, vsekakor pa poskusite tudi črno rižoto iz sip. Ljubiteljem modre ribe priporočamo sardele na savor. Gre za hladno jed, pripravljeno iz ocvrtih sardel v omaki iz olja, čebule, kisa in začimb.

Vir: Turistička zajednica grada Pule

Največ amfor najdete v Pulju

Dejstvo, da se v Pulju nahaja največje svetovno najdišče amfor, žal ni zelo znano. Še dandanes so razporejene na mestu, ki spominja na gradbišče, v Kandlerjevi ulici v Pulju, povsem blizu Arene. Najdenih je bilo več kot 2.000 amfor.

Stalno postavitev le-teh si lahko ogledate tudi v podzemnem prostoru puljskega amfiteatra.

Amfore so pravzaprav specifične posode, ki so bile namenjene za prevoz oljčnega olja, vina, proizvodov iz soljene ribe in konzerviranega sadja. Uporabljale so se tudi v graditeljstvu kot material za gradnjo in izolacijo ter za nasipavanje močvirnatih površin. Amfora, ki ima izrazito jajčasto telo z visokim in zaobljenim robom ter s kratkima ročajema, se imenuje istrska amfora.

Vir: Turistička zajednica grada Pule

Zanimivost: „Svetleči velikani" je naziv projekta, ki se bo začel 4. maja, in prvič v svetu gre za osvetlitev žerjavov obratujoče ladjedelnice.  Svetovno znani oblikovalec osvetlitve Dean Skira, s pomočjo pokroviteljev in delavcev ladjedelnice »Uljanik«, bo osvetljeval žerjave te ladjedelnice, ki so prepoznavni simboli Pulja. "Svetleči velikani" imajo sofisticirani sistem daljinskega upravljanja osvetlitve in scenografije, lahko pa so osvetljeni s 16 tisoč različnih barv. Puljčani in njihovi gostje lahko uživajo v prekrasnem spektaklu vsak večer. Pobarvani spektakel, ki traja okrog petnajst minut, si lahko ogledate ko se zmrači in sicer ob vsaki polni uri! 

Vir: Turistička zajednica grada Pule