smučanje
 
gore
 
reke
 
jezera
 
Lokacija: Jesenice (Evropa)
 
Lokacija: Jesenice (Slovenija)

Splošno o Jesenice

Med pobočja stisnjeno industrijsko mesto Jesenice mnogi zagledajo s ceste proti Karavankam, športni navdušenci se tod mudijo na tekmah vrhunskega domačega hokeja na ledu, številni pa Jesenice odkrivajo kot mesto presenetljivosti, ki si ga je vredno ogledati - zaradi zapuščine težke železarske industrije in rudarske tradicije. Iz mestnih industrijskih scen je le korak do cvetočih planin nad mestom! Po ogledu tehniškega spomenika Stara Sava, nekdanjega fužinarskega naselja, in spoznavanju zgodovine rudarstva in železarstva v Gornjesavskem muzeju se odpravite na deviško bele planjave cvetoče Golice, naravnega rastišča narcis - ključavnic. Najbolj predvajana narodno-zabavna viža Golica je svojo moč našla prav tu!

Vir: TIC Jesenice

Narava

Maja pobočja Zahodnih Karavank pobelijo ozkolistne narcise ali ključavnice, kot jim pravijo domačini. Izhaja iz družine Narcissus, njeno latinsko ime pa je Narcissus poeticus subsp. Radiflorus. Največ teh prečudovitih se razprostira na travnikih med vasicami Plavški Rovt, Prihodi, Planina pod Golico do Javorniškega Rovta. Izvor imena ključavnica je v pravljici ˝Nekoč je Bog posvaril čebele, naj nikar ne delajo in nabirajo medu ob nedeljah in praznikih. Čebele pa ga niso ubogale in zato jim je med v ključavnicah 'zaključil'. Dočim je namreč sladki sok poprej neovirano prihajal v cvet, je Bog takrat rastlinam pod cvetom v stebelcu ustvaril bunčico in z njo soku zaprl dohod v cvet, da ga čebele ne morejo več srkati.

Zabava & šport

V občini Jesenice je veliko možnosti za pohodniške izlete po Karavankah, s prečudovitim razgledom na Julijske Alpe ali pa na Mežaklo, ki razkriva pogled na Karavanke. Osnovno izhodišče so Jesenice, ki so prometno lahko dostopne, za posamezne izlete pa so izhodišča podeželska naselja v neposredni bližini, in sicer Planina pod Golico, Javorniški Rovt, Kočna, Blejska Dobrava.

Zgodovina & kultura

V Slovenskem planinskem muzeju si podajata roke preteklost in sedanjost. Bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikost fotografskega in arhivskega gradiva ter obsežna strokovna knjižnica nudijo obiskovalcu vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru.

Posebnosti kraja

Jeseniški hokejski klub se ponaša z dolgo tradicijo in bogato bero naslovov državnih prvakov. Letno se v ledeni hali Podmežakla zvrsti več kot 160 tekem. Pridružite se vročekrvnemu navijanju z navijači Red Steelers!

Video: Jeklo in narcise