naravni
 
reke
 
Lokacija: Breginjski kot in Nadiža (Evropa)
 
Lokacija: Breginjski kot in Nadiža (Slovenija)

Breginjski kot in reka Nadiža

Med furlansko nižino in vrhovi Julijskih Alp, med reko Soco in državno mejo, se razteza dolina, ki predstavlja skrajni zahodni del Slovenije. Imenuje se Breginjski kot in je sestavni del kulturnega prostora Beneške Slovenije. Gorat svet, prepreden z recnimi dolinami, po katerih z juga zapiha vlažen morski veter, skriva bisere neokrnjene narave, kamor spadajo reka Nadiža, številne vasice, apnencasti grebeni in drugi. V kamnitih hišah beneškega hribovja, ki v sebi nosijo burno zgodovino, se je izklesalo sožitje med clovekom in naravo. Misticna lepota pokrajine je zaklad teh dolin, zato se potrudimo, da to bogastvo tudi ohranimo.

Breginjski kot in reka Nadiža

Turkizno modra reka hudourniškega značaja izvira pod dolgim grebenom Stola. Ob vznožju Matajurja zavije proti jugu, kjer prestopi državno mejo in svojo pot, dolgo 60 km, konča v reki Ter (Torre) v Italiji. Na svoji poti med gorami ustvarja številna prodišča, tolmune in korita. Nadiža, ena najčistejših in najtoplejših alpskih rek, kjer kraljujejo postrv, šarenka in lipan, kjer lahko najdemo raka deseteronožca (Austropotamobius pallipes italicus), je priljubljen raj za ribiče in kopalce. Po ljudskem izročilu pa naj bi imela reka Nadiža tudi zdravilno moč.

Športne aktivnosti

 Stol je raj za športne zanesenjake. Idealna termika ob pobočju Stola je izziv za jadralne padalce. Gorski kolesarji se nanj povzpnejo iz vasi Trnovo in se po valovitem grebenu mimo planine Božca spustijo v Breginjski kot. Ljubitelji gora pričnejo svoj vzpon iz Breginja na Veliki Muzec, kjer lahko prenočijo v bivaku in uživajo ob večernem pogledu na furlansko ravnino, v zgodnjih jutranjih urah pa opazujejo divjo naravo in njene prebivalce. V stenah nad reko Nadižo, pod cerkvico Sv. Volarja uživajo plezalci. Od vasi Robič je do cerkvice le 30 min hoda in tako je ta vzpon lahko tudi čudovit izlet za družine z majhnimi otroki.

Etnološke in muzejske zbirke

Od Kobarida do Breginja je nad strugo Nadiže, na sončnem terasastem vznožju Stola, nanizanih 13 vasi. V Breginju danes živi le še okoli 250 domačinov. Kot največja vas v Breginjskem kotu pa je obdržala šolo, pošto in zdravstveni dom. Breginj je vse do potresa leta 1976 veljal za biser edinstvene beneškoslovenske arhitekture. Z ganki  prepletene kamnite hiše, povezane s hlevom in senikom, zidane v strnjeni gruči z ovalnim tlorisom, ter krožno speljane ulice so bile neponovljiv pričevalec izjemne prostorske in stavbne dediščine. Edina priča o izgledu nekdanje vasi je t.i. staro vaško jedro z muzejem ter cerkev Sv. Nikolaja z župniščem, ki jih uvrščamo med kulturne spomenike. V Breginju sta tudi dve zasebni muzejski zbirki: Etno-vojna zbirka in muzejska zbirka Stol.

Video Dolina Soča