smučanje
 
gore
 
Lokacija: Cerkno (Evropa)
 
Lokacija: Cerkno (Slovenija)

Splošno o Cerknem

Ste kdaj obiskali zelene doline, širne gozdove, sončne planote, nad katerimi se skrivnostno dvigajo razgledni vrhovi, ki ponujajo razkošne poglede? Ste podoživljali veličino vojnih dejanj ali ob koncu zime z laufarji klicali pomlad v deželo? Svojevrstna pokrajina, svet davnih spominov, prvobitna in neokrnjena narava, zgodovinski in kulturni spomeniki, čudoviti kraji, raznolika kulinarična ponudba in prijazni ljudje - to je Cerkljanska. Vabimo vas, da pestrost in raznolikost pokrajine, ki sta jo skozi dolga stoletja tako skrivnostno oblikovali narava in pridna človeška roka, spoznate tudi vi! Cerkljanska se ne ponaša le z bogato kulturno dediščino, kar dobro ve tista peščica ljudi, ki ste že obiskali nekoliko odročnejše zelene doline, romantične grape, širne gozdove ter sončne planote. Bogata, razgibana in slikovita narava vas bo skupaj s številnimi naravnimi in kulturnimi zanimivostmi ter izredno gostoljubnimi domačini, ki vam postrežejo z domačo kulinariko, nedvomno očarala, da se boste k nam še radi vračali. Pozimi si lahko ogledate tradicionalno cerkljansko Laufarijo, poleti pa slikovito arheološko najdišče Divje babe, skrito nad dolino Idrijce, pod Šebreljsko planoto, kjer je bilo v kraški jami v paleolitskih plasteh, najdeno najstarejše glasbilo na svetu, neandertalčeva piščal.

Vir: Turizem Cerkno

Narava

Ste kdaj obiskali zelene doline, širne gozdove, sončne planote, nad katerimi se skrivnostno dvigajo razgledni vrhovi, ki ponujajo razkošne poglede? Ste podoživljali veličino vojnih dejanj ali ob koncu zime z laufarji klicali pomlad v deželo? Svojevrstna pokrajina, svet davnih spominov, prvobitna in neokrnjena narava, zgodovinski in kulturni spomeniki, čudoviti kraji, raznolika kulinarična ponudba in prijazni ljudje - to je Cerkljanska. Vabimo vas, da pestrost in raznolikost pokrajine, ki sta jo skozi dolga stoletja tako skrivnostno oblikovali narava in pridna človeška roka, spoznate tudi vi! 

Zabava & šport

Cerkljansko hribovje je kolesarjem pisano na kožo. Izbirate lahko med  kratkimi in nezahtevnimi, kot tudi daljšimi in napornejšimi turami, za katere je priporočljiva dobra telesna pripravljenost. Vzponi na bližnje vrhove bodo poplačani  z nepozabnimi razgledi, pri nas pa boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji spusta. Ena izmed možnosti aktivnega preživljanja prostega časa je tudi pohodništvo. Cerkno z okolico spada v Cerkljansko hribovje, ki je del sredogorja in je pestro razčlenjeno, precej strmo in sega do povprečne višine 1000 metrov. Označene in urejene so številne pohodne poti, primerne tudi za nordijsko hojo, ki ponujajo pohodniške užitke v vseh letnih časih.

Zgodovina & kultura

Cerkljanska je bila naseljena že pr.n.št., v obobju Ilirov in Keltov.  Sledilo je obdobje Rimljanov, ki so uporabljali tovorno pot, ki je povezovala Škofjeloško, Cerkljansko s Tolminsko in Furlanijo. V 7. stoletju je čez Cerkljansko potekala selitev Slovanov s Škofjeloškega hribovja proti Soški dolini in Furlaniji. Cerkljanska je prvič omenjena v pisnih virih v drugi polovici 11. stoletja. Najstarejši sledovi bivanja na Cerkljanskem segajo v prazgodovino. Dokaz za to je arheološko najdišče Divje Babe v strmih pobočjih nad dolino Idrijce, kjer so bili v kraški jami najdeni dragoceni ostanki ledenodobnega človeka (kamnito orodje) in številne kosti jamskega medveda, predvsem pa neandertalčeva piščal, stara 55.000 let, najstarejše glasbilo na svetu.

Posebnosti kraja

Močan element lokalne identitete občine in njenih prebivalcev so "laufarji", ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji. Cerkljanska laufarija je stoletja dolgo potekala po nenapisanih pravilih, ki so se z ustnim izročilom prenašala iz roda v rod.