smučanje
 
gore

Narava

Zakojška grapa

Po Zakojški grapi teče potok Poreznica po strmem svetu na zahodno stran Porezna, najvišjega vrha Cerkljanske. Potok je med svojo strmo potjo proti dolini ustvaril številne manjše in večje slapove, brzice in tolmune. Teče po gozdu v neokrnjeni divjini, saj že desetletja nihče več ne živi tu. Včasih pa je bilo to področje Porezna poseljeno in na potoku so delovali mlini in žage, vse do velike povodnji leta 1926.

Vir: Turizem Cerkno

Zaganjalka

Zanimivo hidrološko naravno dediščino predstavlja izvir Zaganjalka pod Cerkljanskim vrhom, v Volkovi grapi blizu domačije Zakrog. Gre za zanimiv kraški pojav, za katerega je značilno spreminjanje pretoka vode. Ob običajnem pretoku traja sedem minut preden voda skoraj presahne in ponovno pride iz globine.

Vir: Turizem Cerkno

Drevo dvojček

V gozdu med vasjo Gorje in Jesenica raste zanimivo drevo, ki je prava posebnost. Gre za igro narave, dve zraščeni bukvi - sijamski dvojčici. Zanju vedo le domačini. Stoji v neposredni bližini gozdne ceste.

Vir: Turizem Cerkno

Soteska Pasice

Sotesko Pasice v Dolenjih Novakih, med hriboma Mali in Veliki Njivč, zaznamuje hudournik Čerenščica. Na svoji poti je izdolbel številne tolmune, slapove in fosilne lonce - drasle. V apnencu kot kameninski podlagi se pojavljajo ti značilni kraški pojavi.

Teren je naravno, brez pomagal praktično neprehoden. Do Partizanske bolnice Franje, ki je postavljena globoko v soteski, vodi urejena strma pešpot z lesenimi mostički.

Vir: Turizem Cerkno

Zanimivost: Aragonitna Ravenska jama Aragonitna Ravenska jama je naravni spomenik. Gre za 352 m dolg splet rovov v treh nivojih. Znamenita je zaradi bogatega aragonitnega okrasja. Krhke, snežno bele aragonitne kristalne prevleke najdemo v obliki stalaktitov in stalagmitov, sig ter različno oblikovanih in velikih iglic.