smučanje
 
gore

Posebnosti kraja

Kulinarika

Idrijsko – cerkljanska regija je ena od 24 samostojnih gastronomskih regij Slovenije. Poleg "idrijskih žlikrofov", ki so kot zaščiten živilski proizvod pridobili status zajamčene tradicionalne posebnosti je tu tudi Šebreljski želodec, ki sodi med zaščitene slovenske proizvode z geografsko označbo. Ime je dobil po Šebreljski planoti, kjer je tradicija izdelovanja želodcev še vedno močna. Suhomesnati izdelek je sestavljen iz najboljšega svinjskega mesa, odlikuje se po mesnatosti in skromnemu deležu slanine. Značilno prepletanje sredozemskih in alpskih vplivov podnebja, stalna cirkulacija zraka med osojnimi in prisojnimi legami, ki sprožajo toplotne razlike, nadmorska višina in mikroklima dajejo suhomesnatim izdelkom na Šebreljski planoti poseben pečat.

Vir: Turizem Cerkno

Prireditve

Cerkljanska laufarija

Močan element lokalne identitete občine in njenih prebivalcev so "laufarji", ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji. Cerkljanska laufarija je stoletja dolgo potekala po nenapisanih pravilih, ki so se z ustnim izročilom prenašala iz roda v rod. Skupina danes šteje 25 likov, posebnost pa so njihova naličja (26 jih je)- t.i. "larfe", ki so izrezljane iz lipovega lesa.

Nekatera njihova oblačila so sešita iz naravnih materialov (bršljan, slama, mah, smreka, živalska koža). Skozi maske in like so v cerkljanski laufariji predstavljene značilnosti in slabosti posameznih skupin prebivalstva. Glavni lik je Pust, ki ima obleko pošito z mahom, v rokah pa nosi mlado smreko. Spremljajo ga "ta bršljanov", "ta tierjesta", "ta star" in "ta stara", "lamant" itd. Edina govoreča maska je "ta star".

Na trgu v Cerknem se vsako leto odvija prireditev kjer obsodijo pusta na smrt z "botam" - drvarskim kladivom. Pust je kriv za vse slabosti in nerodnosti, ki so se zgodile v bližnji in daljni okolici. Pustna obsodba poteka kot sklenjena dramska igra v cerkljanščini. Cerkljanska Laufarija je od novembra 2010 vpisana v slovenski register žive kulturne dediščine.

Vir: Turizem Cerkno

Štoparski maraton

Štoparski maraton je edinstven v Sloveniji. Z njim želijo organizatorji promovirati in spodbujati mobilnost ter ekološko ozaveščenost med mladimi. Opažajo namreč, da je ta alternativen način prevoza med mladimi vse manj priljubljen; med mladimi se je namreč povečala uporaba avtomobilov, kar pomeni še več prometa in onesnaževanja zraka. Namen Štoparskega maratona je tudi povezovanje z mladinskimi centri in sorodnimi organizacijami po Sloveniji.

Vir: Turizem Cerkno

Bevkovi dnevi

V naših dolinah se je mudilo veliko pomembnih ljudi. Eden od njih je popisal dogajanja v knjigah, ki bodo ostala zapisana do konca časa. Spomini na obraze in podobe naših krajev, ki jih najdemo po celem svetu. Kjerkoli so knjižnice in kjerkoli je doma beseda. Na ta poseben dan, ko je prišel in odšel hkrati, je prav, da njegove besede spregovorijo, da se jih ljudje spomnijo in si upajo stopiti na svoje literarne poti.

Vir: Turizem Cerkno

Zanimivost: JAZZCERKNO Rock, elektronika, nova in stara klasična glasba, eksperimentalna muzika, raznovrstne tradicionalne godbe in še marsikaj drugega: vse to je v različnih kombinacijah in prepletanju z jazzom najti v pestri ponudbi festivala Jazz Cerkno, ki se ne omejuje z žanrsko čistostjo ali pravovernostjo. Osrednji glasbeni dogodek Zavoda Gabrijel fest se odvija sredi maja že od leta 1996 (od četrtka do sobote). Prizorišče festivala je posebej za to priložnost pokrit trg »star plac« sredi Cerknega. V treh večerih se vsakič zvrstijo raznoliki izvajalci z vsega sveta, tako znani kot manj znani, ki jih druži odkrivanje novih smeri v jazzu in širjenje glasbenih obzorij. Zato je festival razen po glasbenih izzivih in užitkih, ki jih nudi, pomemben kot pregled aktualnega dogajanja na področju jazza v najširšem pomenu te glasbe.