naravni
 
zgodovinski
 
gore
 
Lokacija: Goriška brda (Evropa)
 
Lokacija: Goriška brda (Slovenija)

Splošno o Goriška Brda

Skozi stoletja se je v Brdih prepletala danes vidna kulturna dediščina: od kultivirane pokrajine, značilne arhitekture vasi in gradov, pa do številnih etnoloških zanimivosti Bricev, šeg in navad ter značilnega govora. Pečat preteklosti je pustil svoje sledove.
Brda so večinoma obdelana z vinogradi in sadovnjaki, raziskovalec narave pa bo odkril mnogo zanimivega o geoloških, klimatskih, botaničnih in drugih posebnosti te neokrjene narave.
Povsod po briških gričih so posejane vasice, nekatere strjene kot ptičja gnezda, druge razpotegnjene po slemenih, vse pa obdane z zelenjem vinogradov in sadovnjakov, med katerimi se vijejo ceste, poti in steze.

Narava

Središče Brd in sedež občine je Dobrovo z nekaj več kot 400 prebivalci, ki je hkrati tudi središče briškega vinorodnega okoliša. Ime je kraj dobil po dobu, hrastu, nekdaj najbolj razširjenem drevesu v Brdih. V neposredni bližini se dviga mogočni grad Dobrovo,  kjer si lahko ogledate stalno zbirko grafičnih del  svetovno znanega slikarja Zorana Mušiča in druge  občasne muzejske zbirke, pa tudi različne prireditve v Viteški dvorani ali na grajskem dvorišču…

Zabava & šport

Pravljična pokrajina, od koder razgledi sežejo proti morju, Furlaniji in Benečiji, ima posebno, čarobno moč. Brda, dežela gričev, ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom, ohranja in razvija svoje izročilo, varuje svoje lepote in podarja blagodejne učinke, ki jih lahko spozna in občuti vsakdo, ki prihaja v te kraje. V Brdih, kjer zori sočno briško sadje, uspevajo izvrstna vina, domuje slastna briška hrana, lahko zakorakate v zelene vinograde in sadovnjake ter med briškimi brajdami najdete svoj mir…

Zgodovina & kultura

Šmartno se nahaja v geografskem središču Brd. Gradnik opisuje vas, ki kot orlovsko gnezdo ždi na točki, od koder se odpira pogled od Nanosa na vzhodu do Karnijskih Alp na severozahodu in od prostrane Furlanije do Jadranskega morja. Na tej razgledni vzpetini je v prvi polovici 16. stoletja na ostankih rimskega oporišča nastal okoli cerkve velik protiturški tabor - srednjeveška utrdba. Vas na griču, obdana z obzidjem in utrjena z obrambnimi stolpi, je prvič omenjena leta 1317.

Posebnosti kraja

V svetu dobro poznano briško sadje, briško vino, izvrstno oljčno olje in ostali briški pridelki ter dišeča, okusna briška kuhinja – zgodba polna doživetij, spominov in radoživega druženja. Mamljivi okusi, ki se vam kar ponujajo, da jih zajamete z veliko žlico.