naravni
 
reke
 
Lokacija: Kanal ob Soči (Evropa)
 
Lokacija: Kanal ob Soči (Slovenija)

Kanal ob Soči

Občina Kanal ob Soči leži na zahodu Slovenije v srednji Soški dolini – ob meji z Italijo, natančneje Benečijo - Furlanijo-Julijsko krajino. Vpeta med hribovji Kanalskega Kolovrata na zahodu in Banjške planote na vzhodu v svoji lepoti in naravni danosti nudi obiskovalcem veliko možnosti za rekreacijo, sprostitev, izlete, kolesarjenje, pohodništvo, lov, ribolov, kopanje v reki Soči ter oglede mnogih kulturnih in zgodovinskih zanimivosti ter nekaterih naravnih znamenitosti.  Središče občine je srednjeveško mestece Kanal, ki z bogato kulturno dediščino očara vsakega obiskovalca.

Znamenitosti v Občini Kanal ob Soči

Do srednjeveškega mesteca Kanal in gornje soške doline ne moremo, ne da bi prečkali kamniti dvoločni kanalski most, ki je nekakšen simbol kraja in tudi občine.  Most, ki je bil sprva lesen, so Rimljani postavili leta 1580. Večkrat je bil podrt in znova postavljen. Današnjo podobo je dobil po obnovi leta 1920. Njegova posebnost je okrogla odprtina, »luna«, kot ji pravijo domačini, ki služi za preliv narasle Soče, da ta nebi poplavila mostu.

Športne prireditve v občini

Skoki z mosta so najbolj znana prireditev v Občini Kanal ob Soči, ki vsako leto pritegne veliko število obiskovalcev. Tekmovalci skačejo v vodo z višine 17 metrov. Prireditev pa se vsako leto otvori z razstavo starodobnih vozil.

Etnološke in muzejske zbirke

Lukčeva hiša (etnološki spomenik) na Kambreškem - V hiši si lahko ogledamo vhodno vežo, kuhinjo z ognjiščem in krušno peč iz 19. stoletja. Na ogled je tudi etnološka zbirka, zbirka različnih starih dokumentov, pisem, zapisov, slik, najdene predmete vojaške bolnišnice, kjer so se zdravili italijanski vojaki in celo general Badoglio ter muzejska zbirka predmetov iz prve svetovne vojne. Lukčevo hišo lahko obiščete na naslovu Kambreško 12, po predhodnem dogovoru z ga. Jožico Strgar. Informacije: 00386 41 528 592.