zgodovinski
 
gore
 
reke
 
Lokacija: Kobarid (Evropa)
 
Lokacija: Kobarid (Slovenija)

Kobarid

Kobarid, eno najbolj znamenitih zgodovinskih mest v Sloveniji, je bil naseljen že v halštatski dobi, razcvet pa je doživel v rimskem obdobju. Znan je predvsem po »bitki pri Kobaridu« oktobra 1917, ki je kraj postavila na svetovni zemljevid. Med drugo svetovno vojno je bil središče osvobojenega ozemlja Kobariške republike. V bližini je znamenita poznoantična višinska naselbina Tonocov grad. Zgodovinski dogodki so predstavljeni v Kobariškem muzeju, ki je leta 1993 prejel muzejsko nagrado Sveta Evrope. Bližnja Soča ponuja prvovrstne možnosti za kajakaštvo, rafting, športno ribištvo in druge vodne športe. Okoliške gore nudijo izvrstne pogoje za planinarjenje, jadralno padalstvo, gorsko kolesarstvo in alpinizem. Kobarid je tudi kulinarična prestolnica Primorske, saj premore več vrhunskih restavracij.

Narava

Kobarid, majhno in prijazno mestece, se nahaja na zgodovinskem križišču poti skozi Posočje in proti Furlaniji. Poglavje Kobarida v tem našem prospektu zajema tudi kajakaški center Trnovo ob Soči in za ljubitelje divjih voda najlepši del Soče ter  grebene Kolovrata in Matajurja, ki mejijo na sosednjo Italijo. 


Zabava in šport

Za ljubitelje divjih voda je Soča eden najbolj zaželenih ciljev v Evropi. Ti se lahko na spust z raftom, kajakom, na hydrospeed ali druge športne dogodivščine odpravijo z vodniki številnih lokalnih športnih agencij, za samostojno plovbo po reki pa potrebujejo dovolilnico. Trnovo ob Soči je glavna izstopna postaja za rafting, odsek Soče med tolmunom Otona in Kobaridom je najbolj priljubljen med kajakaši, umirjen tok med prodišči od Kobarida do Tolmina pa je primeren za začetnike, družine ali šole. Najboljše pogoje za hidrospeed ponuja Kobariška soteska. Soteskanje je pod vodstvom domačih vodnikov dovoljeno na potoku Pršjak.

Zgodovina in kultura

Ključne kobariške znamenitosti v bližini mesta – slap Kozjak, sotesko reke Soče, ostaline prve svetovne vojne, arheološko najdišče Tonocov grad ter Kobariški muzej in Muzej sirarstva– povezuje Kobariška zgodovinska pot. V Breginjskem kotu občudujte ostanke beneškoslovenske arhitekture, na Vrsnem pa obiščite rojstno hišo Simona Gregorčiča, enega najbolj priljubljenih slovenskih pesnikov. Drežnica vabi z romarsko cerkvijo Srca Jezusovega, slikovito Forma vivo in zanimivimi zasebnimi zbirkami.

Posebnosti kraja

Kobariški gastronomski krog »De honesta voluptate et valetudine«- pošten užitek in dobro zdravje ali bolje pošten užitek je dobro zdravje. Filozof Bartolomeo Platina je leta 1467 tako naslovil svojo razpravo o zdravi prehrani. Ljudje ob Soči smo od nekdaj znali in hoteli dobro jesti. In izročilo je prehajalo iz roda v rod, tako v pisni kot ustni obliki. Danes že slovite kobariške štruklje, katerim kobariški mojstri kulinarike posvečajo pravi festival, zna pripraviti, in še kako, prav vsaka gospodinja. A pozor, zgodovina in zato tradicija nikoli nista absolutni: ni ga torej štruklja, ki bil lahko bil enak drugemu. In prav raznolikost je tista,ki danes odlikuje kobariške restavracije, med seboj zelo različne a hkrati podobne, dovolj, za obstoj misterioznega in zelo privlačnega.