zgodovinski
 
gore
 
reke

Posebnosti kraja

Kobariški gastronomski krog

“De honesta voluptate et valetudine” - pošten užitek in dobro zdravje ali bolje: pošten užitek je dobro zdravje. Filozof Bartolomeo Platina je leta 1467 tako naslovil svojo razpravo o zdravi prehrani. Skliceval se je na Martina, v daljnem petnajstem stoletju mojstra kuhinje oglejskega - torej tudi našega, posoškega - patriarha Ludvika Trevizana. Namesto dotedanjega, še zelo srednjeveškega razmišljanja o jedi sta kuhar in modrec raje utemeljevala zmeren, kulturen in zdrav način prehranjevanja. Danes ju zgodovina celo imenuje pionirja začetnih, glavnih in zaključnih jedi. Ljudje ob Soči smo torej od nekdaj znali in hoteli dobro jesti. In izročilo je prehajalo iz roda v rod, tako v pisni kot ustni obliki. Danes že slovite kobariške štruklje, katerim kobariški mojstri kulinarike posvečajo pravi festival, zna pripraviti - in še kako - prav vsaka gospodinja. A pozor: zgodovina in zato tradicija nikoli nista absolutni; ni ga torej štruklja, ki bi lahko bil enak drugemu. In prav raznolikost je tista, ki danes odlikuje kobariške restavracije - med seboj zelo različne, a hkrati podobne - dovolj za obstoj misterioznega in zelo privlačnega KOBARIŠKEGA KULINARI»NEGA KROGA. Krog nima začetka in nima konca. V krogu ni boljšega ne zmagovalca. Krivulja je vedno enaka

Zanimivost: "Kobariški štrukelj" je štrukelj s podpisom, ker ga vsaka kobariška gospodinja pripravi na svoj, malce drugačen način in se nanj "podpiše" z odtisom prsta v sredino štruklja.

Štruklji and krapci Festival

Zvito in nadevano v KOBARIDU! Kuhano ali pečeno, sladko ali slano, slastno in nepozabno! Kobariškim štrukljem, ki predstavljajo tradicionalno lokalno sladico, se bodo pridružili štruklji in krapci iz celotne Slovenije in zamejstva. ŠTRUKLJADA je festival, ki se odvija v sklopu Kobariškega sejma. Kobariške štruklje običajno pripravijo domačinke in člani  Kobariškega gastronomskega kroga. Kobariški štrukelj je štrukelj s podpisom, ker ga vsaka kobariška gospodinja pripravi na svoj, malce drugačen način in se nanj 'podpiše' z odtisom prsta v sredino štruklja. Včasih je bil krepčilni prigrizek med poletno košnjo, danes pa je 'glavna zvezda' na jedilniku sladic, tako v tradicionalnih gostilnah kot v zahtevnih restavracijah na Kobariškem.
Gastronomski praznik in poklon tradiciji izdelovanja štrukljev in krapcev  se  vsako leto odvija na osrednjem trgu v Kobaridu.