naravni
 
reke
 
jezera
 
Lokacija: Most na Soči (Evropa)
 
Lokacija: Most na Soči (Slovenija)

Most na Soči

Most na Soči leži na skalnatem pomolu nad sotočjem Sočein Idrijce, ki sta s svojima strugama, vrezanima globoko v skalnata korita, naselju nudili izvrstno obrambno zaščito. Zaradi akumulacijskega jezera HE Doblar so danes korita zalita, pod naseljem pa se razliva jezero, privlačno za ribiče in obiskovalce, ki uživajo na urejenih, razglednih in nezahtevnih sprehajalnih poteh. Izjemne arheološke najdbe – na Mostu na Soči so odkrili preko 7000 predvsem železnodobnih grobov – uvrščajo ta kraj med najpomembnejša prazgodovinska najdišča v Evropi. Bogate najdbe segajo od mlajše bronaste dobe pa do rimskega obdobja, največ pa jih je zapustila železnodobna skupnost, ki je prav po našem naselju dobila naziv »svetolucijska kultura«.
Na Mostu najdemo restavrirane in zaščitene ostanke rimske hiše, na dolgo zgodovino opozarja cerkev sv. Mavra, prvič omenjena v pisanih virih že v letu 1192, zanimiv je spomenik vojakom iz I. sv. vojne na Postaji. Rojstna hiša pisatelja Cirila Kosmača je vključena v evropski program Genius loci, ki povezuje rojstne kraje znamenitih ustvarjalcev - Giotta, Goye, Lorce, Novalisa in Kosmača. Glavni okras Mosta na Soči je dandanes jezero. Čeprav umetno, še vedno ohranja edinstveno barvo skrivnostne Soče, kraju pa prinaša umirjenost, mehkobo in obilico rekreativnih možnosti. Geološka znamenitost so skladi ploščatega apnenca Pod ključem.

Narava

 Že ime pove, da leži Most na Soči ob reki Soči. Danes je to obetajoča, modernemu turizmu odprta naselbina z okoli 500 prebivalci. Od železniške postaje na progi Jesenice–Gorica imamo do središča vasi 2 km. Cesta sever–jug, ki se spušča s Predela ali s Kranjske Gore v Gorico, ima na svoji levi Most na Soči. Kdor pride iz Ljubljane in hoče v Tolmin ali proti Kobaridu, mora prav skozi središča Mosta.

Zabava in šport

Muzejski vlak - vožnja z vlakom iz časa naših prednikov. Svojevrsten tehnični spomenik regije je bohinjska železnica, ki si skozi Baško grapo in ob Soči utira pot proti Gorici in naprej skozi Spodnjo Vipavsko dolino na Kras. Potnik lahko z vlaka občuduje drzne in domiselne mostove, viadukte in predore. Pelje se tudi čez Solkanski most, ki se je v času svoje gradnje na začetku 20. stoletja ponašal z največjim železniškim lokom v Evropi.

Zgodovina in kultura

Čez Most po modrost - kulturnozgodovinska pot nas popelje skozi tri tisočletja Mosta na Soči. Pot se začne v centru ob informacijskem terminalu in teče skozi naselje mimo 22 urejenih točk, opremljenih z info panoji in nišami z replikami arheoloških najdb...

večVideo Dolina Soče