naravni
 
gore
 
reke
 
Lokacija: Tolmin (Evropa)
 
Lokacija: Tolmin (Slovenija)

Splošno o Tolminu

Tolminsko hribovje, Baška grapa, Šentviška planota in prostranstva Trebuše zaključujejo južni venec Julijskih Alp.Tolmin je največje naselje in upravno središče doline Soče. Pohvali se lahko s starim mestnim jedrom, gimnazijo in odlično knjižnico, z bogato športno infrastrukturo, s Tolminskim muzejem, ki pripoveduje zgodbo celotnega Posočja.več

Samo sprehod stran od mesta najdemo divja Tolminska korita, najnižjo vstopno točko v Triglavski narodni park, nekaj kilometrov naprej pa Javorco s cerkvico sv. Duha, najlepšim spomenikom iz časa 1. svetovne vojne v Posočju, ki je bila v letu 2006 uvrščena na seznam evropske dediščine.

Občino Tolmin sestavlja več območij:

zgodbo Mosta na Soči, znamenitega arheološkega najdišča ob slikovitem jezeru, lahko spoznavamo skozi kulturno zgodovinsko pot. Dolina Idrijce je priljubljen cilj poletnih kopalcev.

Trebuša slovi po svojih odmaknjenih domačijah, grapah in slapovih.

Na razgledni Šentviški planoti najdemo čudovito Marijino cerkev, eno izmed zadnjih del mojstra Plečnika.

Skozi Baško grapo po stoletje stari železnici poleg običajnih vozita tudi muzejski (parni) vlak in avtovlak, kot najudobnejša povezava z Bohinjem in Bledom. Na okoliških planinah še živi planšarska tradicija in z njo znameniti tolminski sir.

Narava

Tolmin, mesto, po katerem nosi ime celotna pokrajina, je največji kraj v Zgornjem Posočju; gospodarsko, kulturno in upravno središče doline. Sonči se na prijazni terasi nad sotočjem Soče in Tolminke, ravno prav je umaknjen iz strmih gorskih dolin, da je zima prijazna, in ravno prav oddaljen od morja in goriške ravni, da je prijazno tudi poletje. Naše poglavje zajema tudi območje dolin in gorskih vasi nad Tolminko in Zadlaščico, ter zaledje Volč in Čiginja vse do državne meje na Kolovratu.

več

Zabava in šport

Čudovito naravno okolje je primerno prav za vsakega obiskovalca. Veliko je urejenih sprehajalnih poti ob jezeru in rekah, veliko je urejenih dostopov do slapov in korit. Obisk vsake izmed v prospektu navedenih znamenitosti lahko kombiniramo s sprehajalno ali pohodniško turo. Lahko se odpravimo na potep po gozdovih in grapah, tudi do gorskih vasi nad dolinami vodi obilo pešpoti.

več

Zgodovina & kultura

Nedaleč od Tolmina, ob sotočju Soče in Tolminke, je nemška država leta 1938 zgradila nemško kostnico, v kateri so pokopani nemški vojaki, padli na bojiščih v okolici Tolmina v 12. soški ofenzivi. Gradivo za postavitev tega pomembnega kulturnozgodovinskega in arhitekturnega spomenika je bilo v Slovenijo pripeljano iz Nemčije, gradilo ga je podjetje iz Münchna. Osrednji del spomenika predstavlja kapela, ki je v notranjosti razdeljena na dva dela: v prvem so na hrastovih ploščah izpisana imena padlih vojakov, v drugem, z umetelno kovano ograjo ločenem prostoru, so imena padlih na stene izpisana z mozaično tehniko. Sredi tega prostora je grobnica neznanega vojaka, na katero posije sončni žarek ob letnem obratu.

več

Posebnosti

Ljudje ob Soči smo torej od nekdaj znali in želeli dobro jesti. In izročilo je prehajalo iz roda v rod, tako v pisni kot ustni obliki. Danes že slovite kobariške štruklje, katerim kobariški mojstri kulinarike posvečajo pravi festival, zna pripraviti prav vsaka gospodinja…

več