naravni
 
gore
 
reke

Narava

Tolminska korita

Slikovita in divja korita, najnižja vstopna točka v Triglavskem narodnem parku. Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki so ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem. Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi korita Tolminke in korita Zadlaščice; največji zanimivosti sta velika zagozdena skala - Medvedova glava, in Hudičev most, razpet 60 m visoko nad modrikasto Tolminko. Ko se napotimo v Tolminska korita, hkrati vstopimo v Triglavski narodni park. Kljub bližini visokih gora je na sotočju Tolminke in Zadlaščice na nadmorski višini 180 metrov najnižja in skoraj najjužnejša točka parka.

Na poti skozi korita v nadaljevanju spoznamo ne le njihovo izjemno prvinsko in divjinsko podobo, ampak se v temačno skrivnostnih koritih Tolminke ustavimo ob termalnem izviru, s pomočjo pojasnjevalnih tabel izvemo marsikaj o rastlinstvu v Tolminskih koritih in spoznamo soško postrv.

V soteski Zadlaščice je v predelu Skakalce, kjer se voda živahno pretaka iz enega v drugi tolmun, zagozdena trikotna skala, ki je zaradi oblike dobila ime Medvedova glava. Tako kot v neprehodnem delu korit Tolminke se tudi tu konča nadelana pot. Med nadaljnjo hojo po pobočjih strmega trikotnika, ki ga objemata Tolminka in Zadlaščica, nas preseneti cesta, ki se vije skozi to divjino navzgor v vas Zadlaz - Čadrg in še više do vasi Čadrg. Slednja slovi po odličnem siru in skuti, ki ju izdelujejo v vaški sirarni, skoraj vse kmetije v vasi pa so ekološke.

Še pred nekaj več kot 40 leti je bil namesto ceste kolovoz, primeren le za konjsko vprego. Po cesti se vzpnemo do vhoda v dober kilometer dolgo Zadlaško jamo, ki je znana tudi kot Dantejeva jama. Po ljudskem izročilu naj bi pesnik Dante Alighieri v 14. stoletju obiskal jamo in tu dobil navdih za pesnitev Božanska komedija, natančneje za njen del Pekel, čeprav je divjina v okolici povsem nebeške narave. Ogled jame je možen le v spremstvu jamarskega vodnika.

Naše druženje s prvinsko lepoto narave ob Tolminki in Zadlaščici zaključimo s postankom na Hudičevem mostu, zgrajenem pred dobrimi 100 leti. Pogled z mosta 60 metrov globoko v korita Tolminke je nepozaben in med drugim navdihuje, naj spet pridemo v to božansko divjino.

Šentviška planota

Šentviška planota ponuja vrsto etnoloških spomenikov, primerov ljudskega stavbarstva in fresk. Šentviška planota je prostrana planota v trikotniku med Baško grapo, dolino Idrijce in Cerkljanskim. Zahteven dostop je planoti omogočal bolj umirjeno življenje kot na križpotjih v dolini.

Šentviška planota ponuja vrsto etnoloških spomenikov, primerov ljudskega stavbarstva in fresk. Častno mesto zavzema Marijina cerkev na Ponikvah, mojstrovina arhitekta Jožefa Plečnika, ki je elemente med vojno požgane cerkve s sodobnimi rešitvami sestavil v navdušujočo novo celoto.

Na obrobju Šentviške planote je nekaj zanimivih kraških jam, slikovita je soteska potoka Kostanjevec, največja posebnost pa je presihajoče jezerce sredi vasi Ponikve.

Baška Grapa

Vrhovi nad Baško grapo so raj za botanike in ljubitelje gorskega cvetja. Baška grapa je 30 km dolga dolina reke Bače med Petrovim Brdom in reko Idrijco, vrezana globoko med vrhove alpskega roba. Posebna zgodba Baške grape je bil prihod tirolskih priseljencev v vasi pod grebeni Rodice in Črne prsti (Rut, Stržišče) v začetku 13. stoletja.

V Baški grapi najdemo obilico pomembnih sakralnih spomenikov. Svojevrstna arhitektonska in zgodovinska znamenitost doline je železnica, zgrajena v letu 1906.Rezultat stičišča med Alpami in Jadranom je izjemno bogata in raznolika vegetacija.

Vrhovi nad Baško grapo so raj za botanike in ljubitelje gorskega cvetja. Posebno znamenita je lipa v Rutu, najdebelejše drevo v državi (8 m obsega). Gorske vasi nad Grapokot so Rut, Stržišče, Zakojca, Logaršče so čudovite vasice, ki se sončijo na razglednih terasah visoko nad dolino. V Baški grapi nad Podmelcem najdemo tudi čudovit 66 metrov visok slap Sopota do katerega je urejena pešpot.

Zanimivost:Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi korita Tolminke in korita Zadlaščice; največji zanimivosti sta velika zagozdena skala - Medvedova glava, in Hudičev most, razpet 60 m visoko nad modrikasto Tolminko.


Vir: TIC Tolmin