naravni
 
gore
 
reke

Zabava & šport

Evropska pešpot E7

Evropska pešpot E7 prekriža dolino povprek, od Nadiže do Baške grape. Evropska pešpot E7 poteka čez Slovenijo v smeri zahod – vzhod in traja okoli 30 dni. Pot se nadaljuje na Madžarskem. Pešpot E7 je označena z rumenim krogom z rdečo obrobo in oznako E7.
V Slovenijo pot vstopi na mejnem prehodu Robič, po stranskih poteh (Pot po Kobariškem blatu) vodi do Kobarida, čez reko Sočo in nato po Gregorčičevi učni poti do Vrsna, naprej čez Mrzli vrh (muzej na prostem) do planine Pretovč.
Nato sledi spust do Javorce in v Tolmin ter nazaj mimo Tolminskih korit do Čadrga, Tolminskih Raven do planine Razor. Od planine pot vodi po stari mulatieri do vasi Stržišče in Petrovega Brda. Natopa naprej na Porezen.

Jadralno padalstvo: Kobala pri Tolminu

Kobala je odlično izhodišče za dolge prelete ob južnih grebenih Julijskih Alp in znano tekmovalno prizorišče.
Kobala je priljubljeno vzletišče jadralnih padalcev in zmajarjev. Je odlično izhodišče za dolge prelete ob južnih grebenih Julijskih Alp in znano tekmovalno prizorišče.
Vremenski pogoji:  Najboljši pogoji za dolge prelete so, kadar piha zelo šibak splošni S ali V veter. Običajno prevladuje zahodnik, ki je primernejši za lokalno jadranje.

Kolesarjenje: Baška grapa

Baška grapa je 30 km dolga dolina reke Bače med Petrovim Brdom in reko Idrijco, vrezana globoko med vrhove alpskega roba.
Opis: Most na Soči — Kneža — Podbrdo.
Kolesarjenje po glavni cesti in skozi vso Baško grapo spremljamo slikovito bohinjsko železniško progo vse do tunela, ki jo je leta 1906 povezal z Gorenjsko.V eno stran lahko turp opravimo tudi z vlakom ali avtovlakom.

Naravna kopališča

Jezero med kopalci ni preveč priljubljeno, zato pa so ob vročih poletnih dneh polna obrežja rek. Najbolj znana naravna kopališča so:

ob Nadiži - Podbela, Logje, Napoleonov most in Robič,
ob Soči - prodišča od Kobarida do Tolmina in 
ob Idrijci - Slap ob Idrijci in Bača pri Modreju.


Zanimivost: Ribolov je paradna turistična disciplina območja. Lokalna ribiška družina upravlja preko 145 km voda. Edino na reki Soči je dovoljena plovba, vse ostale: Nadiža, Tolminka, Bača, Kneža, Koritnica, Idrijca in Trebuščica so rezervirane samo za ribiče.

Vir: TIC Tolmin