nacionalni
 
naravni
 
gore
 
reke
 
Lokacija: Trenta (Evropa)
 
Lokacija: Trenta (Slovenija)

Splošno o Trenti

Dolina Trenta, ki v celoti leži v Triglavskem narodnem parku, je odmaknjena od vsakodnevnega vrveža in v vseh štirih letnih časih prijazno vpliva na duha ter daje energijo.

V daljših pomladnih dneh se jase ob sprehajalnih poteh spremenijo v cvetoče rajske vrtove, katerih vrtnar je narava s svojo nedosegljivo domišljijo. Po dežju se iz strmih pobočij stekajo v Sočo številni slapovi biserno čiste vode. več

Pomlad zamenja vrvež poletnega časa s pohodniki, plezalci, ribiči, lovci in drugimi raziskovalci doline. Vsak jo odkriva po svoje.

Jesenski prijetno topli dnevi ovijejo dolino v značilne rumene barve, živali se iz visokogorja začnejo pomikati v dolino. Ta čas najbolj cenijo pohodniki, ki umirjeno raziskujejo okoliške vrhove in življenje v dolini.

Pozimi dolina Trenta postane oaza miru. Sneg odene vrhove in pobočja v posebno tišino, ki jo zmoti zgolj občasno grmenje plazov z oddaljenih gorskih pobočij.

Podkvasta dolina, vrezana globoko med gore, se razpira v divje stranske soteske vse od izvira smaragdne reke Soče do njenega stičišča z dolino Lepena. Po dolinah se v Sočo pretakajo Mlinarica, ki žene vodo čez previsna, težko prehodna korita, Krajcarica, ki ji ponikanje in ponovno vznikanje v roju izvirov ne jemlje moči, Vrsnik z modrozelenimi tolmuni in koriti, Lepenca, ki se k Soči prebija čez balvane …

Od izvira Soče do korit na Kršovcu ob izteku doline so posejane značilne hiše s lesenimi strehami in tipičnimi stopnišči. V dolini so tri vasi: Soča in Lepena, ki sta dobili ime po rekah, in Trenta, ki daje ime celotni dolini.

Vir: Trenta – štirje poletni časi

Narava

Izvir Soče je eden najlepših kraških izvirov v naših gorah. Vode, ki se zbirajo na območju Jalovca, Šit, Travnika in Mojstrovke, vrejo na dan iz jame s podzemnim jezercem ter skozi ozko sotesko, ki se kmalu razširi. Zaradi velikega strmca je tok Soče zelo razgiban...

Zabava & šport

Dolina Trente s svojo veliko raznovrstnostjo flore in favne, bogato kulturno dediščino in slikovitimi vasmi, gozdovi, rekami, jezeri, slapovi, dolinami, planinami ter visokogorjem ponuja številne priložnosti za pohodništvo…

Zgodovina & kultura

Dolino Trenta tako že desetletja uvrščajo med naša demografsko najbolj ogrožena območja. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je sicer doživela nekaj takratnega razcveta turizma, nastali so počitniški domovi, zdravilišča in okrevališča, vendar preskromno, da bi zadržali izseljevanje ljudi in spodbudili nadaljnji razvoj.

Posebnosti kraja

Triglavski narodni park spada med najstarejše in najlepše parke v Alpah. Obsega skoraj celotne Julijske Alpe v Sloveniji, leži na severovzhodu Slovenije ob meji z Italijo in blizu Avstrije. Najvišja točka parka je vrh Triglava (2864 m), po katerem je park dobil ime. Najnižja točka je v Tolminskih koritih (180 m).