vsi parki
 
 
 
 
 
nacionalni
 
 
 
 
 
naravni
 
 
 
 
 
zgodovinski
 
 
 
 
 
vodni
 
 
 
 
 
zabaviščni
 
 
 
 
 
tematski
 
 
 
 
 
pustolovski
 
 
 
 
smučanje
 
 
 
morje
 
 
 
gore
 
 
 
reke
 
 
 
jezera
 
 
 
naselja
 

O Jugovzhodni Slovneiji

Dolenjska je med gospodarsko najuspešnejšimi regijami v Sloveniji. Zaznamujejo jo hribčki, posejani z vinogradi in številnimi zidanicami ter cerkvicami, reka Krka, kraški svet ob reki Temenici, bogata arheološka najdišča, kvalitetna termalna zdravilišča in evropski vinski posebnež cviček. Njena prestolnica Novo mesto, ki nosi naziv »mesto situl«, je kulturno, izobraževalno in gospodarsko središče regije. več

Bela krajina je dežela belih brez, bele narodne noše, zelenega Jurija, belokranjskih velikonočnih pisanic, doline reke Kolpe, ki je bila v letu 2010 evropska destinacija odličnosti, bogatega plesnega in pripovednega izročila ter ljudskih šeg. Poseben pečat ji dajejo cerkvice, kamnite hiše, kašče, zidanice, vinogradi, kozolci, številne jame, vrtače, steljniki in pečine ter prireditve kot so Vinska vigred, Jurjevanje in Semiška ohcet.

Kočevsko-ribniška je najvišje ležeči predel regije, saj vrhovi v tem koncu presegajo 1200 m. nadmorske višine, posamezna naselja pa ležijo tudi na 900 m. nadmorske višine. Brezmejne poti vas vodijo po neokrnjeni naravi, obsežnem območju Nature 2000 in gozdovih, v katerih domujejo tudi rjavi medved, volk in ris. Kraški svet se razprostira od značilne Retijske uvale preko Male in Velike gore vse do Rinže in Kolpe. Kočevsko-ribniško zaznamujejo domača obrt (suha roba in lončarstvo), kočevske vasi, vodnatost in številne kulinarične dobrote, kot so kostelski želodec, čušpajz, kočevski med, kostelska rakija, šedrška trojka ... Med najodmevnejše prireditve sodijo Ribniški sejem, "Tamburanje v Kostele" in Tržni dan v Sodražici.

Vir: visitdolenjska.eu  

Narava

Dolenjska nudi številne možnosti za preživljanje aktivnih počitnic. Večina jih je zbranih v Regijski mreži tematskih poti - »Heritage Trails Net«.

Zabava & šport

Mariborsko Pohorje je največji smučarski center v Sloveniji! Le dobro uro vožnje iz Ljubljane, dobri 2 uri vožnje iz Kopra, slabi 2 uri vožnje iz Novega mesta ali z Bleda, le dobre pol ure vožnje iz Murske Sobote.

Zgodovina & kultura

Poseben čar ji dajejo številni mlini in gradovi, ki se zlivajo s pokrajino v čudovito podobo časa, ki ga ni več…

Posebnosti kraja

Bogata arheološka najdišča, kvalitetna termalna zdravilišča in evropski vinski posebnež cviček. Njena prestolnica Novo mesto, ki nosi naziv »mesto situl«, je kulturno, izobraževalno in gospodarsko središče regije.