naravni
 
zgodovinski
 
reke
 
jezera

Zgodovina in kultura

Župnijska cerkev Sv.Jerneja

http://www.visitdolenjska.eu/images/upload/2010/12/22_cerkev_ko%C4%8Devje.jpg Cerkev je bila zgrajena konec 19. stoletja na mestu prvotne župnijske cerkve iz 14. stoletja. Načrte za cerkev v neoromanskem slogu je izdelal dunajski arhitekt Friedrich Freiherr von Schmidt.

Šeškov dom

http://www.visitdolenjska.eu/images/upload/2010/12/26_%C5%A1e%C5%A1kov_dom.JPG Šeškov dom je poimenovan po narodnem heroju Jožetu Šešku (1908–1942) in je bil zgrajen med leti 1936 in 1937 kot Sokolski dom z večnamensko stavbo, telovadnico, dvorano z gledališkim odrom in stranskimi prostori ob njej. V stavbi je od 1. do 4. oktobra 1943 potekal zbor odposlancev slovenskega naroda - prvo neposredno izvoljeno predstavništvo okupiranega naroda v Evropi med drugo svetovno vojno. Danes je Šeškov dom kulturni center z muzejsko zbirko.

Kovačija Bilpa

http://www.visitdolenjska.eu/images/upload/2010/12/20_01-kovacija.jpg Kovačija Bilpa imenovana tudi kovačija Verderber leži na meji nekdanjih gospostev Kostela in Poljan. Do danes se je ohranil star način izdelovanja izdelkov, kar si lahko obiskovalci tudi ogledajo. Edina še delujoča kovačija je omenjena tudi v pripovedki »Kako je vrag čez Kolpo skočil«.

Kočevski gozdni med

http://www.visitdolenjska.eu/images/upload/2010/12/21_02-med1.JPG Med je registriran kot blagovna znamka in prihaja z območja Kočevskega Roga, ki se razprostira do reke Krke in Kolpe s približno sto petdeset tisoč hektarji površine. Od drugih slovenskih vrst medu se razlikuje po mnogo višjih kakovostnih standardih.

Zanimivost: Fridrihštajn - Grad Fridrihštajn je med letoma 1422–1425 zgradil Friderik II. Celjski kot »ljubezensko gnezdo« za Veroniko Deseniško, s katero se je po smrti prve žene tudi poročil. Friderikov oče Herman II. je dal Veroniko utopiti, Friderika ujeti, grad pa porušiti. Ruševine gradu so danes spomenik lokalnega pomena.

Vir: visitdolenjska.eu