naravni
 
zgodovinski
 
pustolovski
 
reke
 
Lokacija: Novo mesto (Evropa)
 
Lokacija: Novo mesto (Slovenija)

Splošno o Novem Mestu

Novo mesto – mesto situl; arheološki biser sredi Evrope Arheološka dediščina Novega mesta in Dolenjske  sodi med najpomembnejšo premično dediščino Slovenije, saj predstavlja številne edinstvene predmete, še zlasti iz obdobja starejše železne dobe, imenovanem halštatsko obdobje, ki zaradi dragocenosti, redkosti in zgodovinske pomembnosti sodijo v sam evropski arheološki vrh. Novo mesto z  največjim srednjeevropskim arheološkim najdiščem, Kapiteljsko njivo, pa zaseda pomembno mesto tudi na arheološkem zemljevidu Evrope. Novo mesto smo zaradi številnih dragocenih najdb bronastih figuralno okrašenih situl poimenovali v Novo mesto –  mesto situl.


Vir: visitdolenjska.eu

Narava

Novomeška narava je prelepa, omamna in skrivnostna. Tu je ena najlepših rek, reka Krka. Ni le lepa, temveč tudi polna življenja. Visoko nad mestom se dvigajo bajeslovni Gorjanci, kjer so si svoj prostor našli škrati in medvedi. Po celotni deželi pridno brenčijo čebele, ki dajejo čudovit dolenjski med.

Zabava & šport

Novo mesto z okolico ob ogledih znamenitosti in spoznavanju tukajšnjega življenja nudi tudi številne odlične možnosti za aktivno preživljanje prostega časa – od kolesarjenja in pohodništva, letenja z letalom ter balonom ali igranja tenisa, pa recimo čolnarjenja ali jahanja. In še mnogo drugega. Navsezadnje lahko tu ulovite ribo ali pa srno. Ali se enostavno sprostite v bližnjih termah.

Zgodovina & kultura

Na najizrazitejšem meandru smaragdno zelene Krke, rečne lepotice, je svoje mesto našlo Novo mesto, osrednje mesto pokrajine Dolenjske. Izredno bogate arheološke najdbe s prostora današnjega Novega mesta kažejo na kar večtisočletno poselitev mestnega prostora.

Posebnosti kraja

Cviček, ki ga pridelujejo pridne dolenjske roke, je najslavnejše slovensko vino, mnogim, posebej Dolenjcem pa tudi najljubše vino, ki je umetelno sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. To prijazno rdečkasto vino je sinonim za Dolenjsko in je slovenska vinska posebnost.