naravni
 
zgodovinski
 
Lokacija: Ribnica (Evropa)
 
Lokacija: Ribnica (Slovenija)

Splošno o Ribnica

Občina Ribnica leži med grebenoma Male in Velike gore. Sedež občine Ribnica je prvič omenjen v 13. stoletju. Duhovščina je že v 14. stoletju vzpostavila kvalitetno šolstvo, po čemer je Ribnica slovela še v 19. stoletju, ko se je v Ribnici šolal tudi pesnik France Prešeren. Velika gozdnatost, malo obdelovalne zemlje in dolge zime niso nudile veliko možnosti za preživetje, zato so bile zelo pomemben vir zaslužka domače obrti, zlasti lončarstvo in suhorobarstvo. Slednja obrt je ime krajev ponesla po celem svetu.
Vir: VisitDolenjska  

Narava

Prisrčno okolje, obdarjeno z bogato sakralno, umetnostno in zgodovinsko kulturno dediščino vabi, poteši um z darovi preteklosti in nagradi dušo z lepotami dogodkov sedanjosti. Spet nova, drugačna doživetja.

Zabava & šport

Dolenjska nudi številne možnosti za preživljanje aktivnih počitnic. Večina jih je zbranih v Regijski mreži tematskih poti - »Heritage Trails Net«.

Zgodovina & kultura

Sredi doline leži v vsej svoji bleščavi kraj Ribnica, ena najstarejših slovenskih krajev, ki jo plemenitijo Plečnikovi zvoniki farne cerkve, Miklova hiša, knjižnica in rokodelski center z galerijo in muzejem.

Posebnosti kraja

Bogastvo Ribnice se kaže tudi v številnih legendah ter kulturnih, etnografskih in turističnih prireditvah. Med najbolj znane sodijo: Ribniški sejem suhe robe, Pustni karneval, Miklavževanje, Žive jaslice, Novoletni koncert...