vsi parki
 
 
 
 
 
nacionalni
 
 
 
 
 
naravni
 
 
 
 
 
zgodovinski
 
 
 
 
 
vodni
 
 
 
 
 
zabaviščni
 
 
 
 
 
tematski
 
 
 
 
 
pustolovski
 
 
 
 
smučanje
 
 
 
morje
 
 
 
gore
 
 
 
reke
 
 
 
jezera
 
 
 
naselja
 
ali izberite mesto tukaj:

Splošno o Notranjsko - kraški regiji

Zeleni Kras je območje edinstvene naravne, kulturne in zgodovinske krajine s prostranimi gozdovi in tipičnimi kraškimi pojavi. Neokrnjeni prostor daje zavetje številnim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam, zato omrežje Natura 2000 zavzema 54 % območja, kar je največ v Sloveniji. Tu so najlepše svetovno znane slovenske jame: Postojnska jama, Jama pod Predjamskim gradom, Križna in Planinska jama … Nad skrivnostnim kraškim podzemljem vas vabijo biseri kulturne dediščine, kot so Predjamski grad, gradova Snežnik in Prem. Ob popotovanju s kolesom ali peš boste odkrili tudi manj znane kulturne posebnosti, npr. kamnite križe (pili) na Pivškem in številne manjše etnografske zbirke.

Vir: RDO Postojnska jama  

Narava

Jezero je, jezera nej. To so presihajoča jezera, ki se napolnijo z vodo večinoma jeseni, spomladi pa voda odteče. Vendar so jezera zanimiva v vseh letnih časih.

Zabava & šport

Zeleni kras ponuja obiskovalcem nešteto možnosti za preživljanje prostega časa. Izkoristite čudovito naravo za kolesarske izlete, jesenska potepanja in odkrivanje skritih biserov kulturne in naravne dediščine.

Zgodovina & kultura

Gradovi na Zelenem krasu so bili zgrajeni večinoma v 12. stoletju, na izpostavljenih vzpetinah, kjer so se že od časa pradavnine nahajala mogočna gradišča.

Posebnosti kraja

Z bogato turistično, krasoslovno in speleobiološko aktivnostjo je Postojnska jama zagotovo ena najbolj priljubljenih, najbolj obiskanih in najbolj raziskanih podzemnih jam. Čudež narave, ki ga velja večkrat obiskati in se mu pokloniti!