naravni
 
jezera
 
Lokacija: Cerknica (Evropa)
 
Lokacija: Cerknica (Slovenija)

Splošno o Cerknici

Z avtoceste zavijemo na Uncu, ki je prva vas na poti skozi »Krpanovo deželo«. Od tu nas pospremi lipov drevored na Rakek in naprej proti Cerknici, ki je tako upravno, gospodarsko kot tudi kulturno središče občine z zanimivim starim mestnim jedrom, katerega predstavlja trg s cerkvijo, ki je nastal okrog nekdanjih protiturških taborov. Velja omeniti, da je cerkniški tabor eden največjih in najmočneje utrjenih taborskih kompleksov na slovenskem.

Za tem naseljem pa se odpira največje slovensko kraško polje na katerem nastaja in izginja največje slovensko jezero – presihajoče Cerkniško jezero, po katerem je gotovo občina Cerknica tudi najbolj znana.

Vir: Občina Cerknica  

Narava

Vstop v Notranjski regijski park ponuja naključnemu obiskovalcu presenetljiv pogled. Ob izhodu iz prostranih mešanih gozdov obiskovalec nenadoma uzre pred seboj prostrano ravnico, ki je pravo kraško polje s presihajočim jezerom.

Zabava & šport

Če vas zanima, zakaj čebela piči, kako se čebele pogovarjajo, kakšno je satovje in kaj vse potrebuje čebelar, obiščite čebelarsko učno pot na Cerkniškem jezeru. Speljana je na otoku Goričica sredi skrivnostnega in spreminjajočega se Cerkniškega jezera.

Zgodovina & kultura

Prvotna Cerknica je najverjetneje stala na sedanjem polju Uševek. Od tu naj bi kasneje naselje preselili na hribček okoli cerkve oz. cerkvice (sedanji Tabor). Od tod naj bi izviralo tudi ime

Posebnosti kraja

Čudežno Cerkniško jezero, ki zdaj je, zdaj ga ni, s številnimi naravnimi pojavi ter raznoliko floro in favno navduši vsakega obiskovalca. Napolni se spomladi in v času deževja.