zgodovinski
 
Lokacija: Park vojaške zgodovine (Evropa)
 
Lokacija: Park vojaške zgodovine (Slovenija)

Splošno o parku

Park vojaške zgodovine v Pivki je muzejsko turistično središče, ki ponuja obiskovalcem enkraten vpogled v bogato vojaško-zgodovinsko dediščino območja z namenom izobraževanja, raziskovanja in izjemnih doživetij. Obiskovalce želi seznaniti z zgodovinskim dogajanjem povezanim z vojsko in vojaštvom in zlasti pri mladih poživiti domovinsko zavest.

Tanki, topovi, oklepna vozila, …

Bojna vozila so praviloma oklepljena in oborožena ter namenjena izvrševanju bojnih nalog. To so v glavnem tanki, oklepni avtomobili, oklepni transporterji, samohodke ter posebna amfibijska in zračno-desantna bojna vozila.

Podmornica P-913

Podmornica P-913 je bila del projekta gradnje podmornic razreda Una, namenjenih tedanji floti jugoslovanske vojne mornarice. V 80-ih letih so namreč prišli do zaključka, da večje podmornice niso primerne za izvajanje vrste nalog obenem pa se je iskal bolj ekonomičen pristop za širjenje podmorniške flote.

Krožna pot vojaške zgodovine

Krožna pot vojaške zgodovine povezuje stare italijanske vojašnice v Hrastju, italijansko podzemno utrdbo na Primožu, Šilentabor nad Zagorjem, kjer je nekdaj stala največja utrdba na Slovenskem, in turistično vas Narin. Pot vam bo v celoti vzela 4 ure, lahko pa se odločite tudi samo za Pot do utrdb Alpskega zidu na Primož (45min) ali vzpon na Šilentabor (1h). Pot je označena s posebnimi smerokazi in markacijami, na delu med Parkom in Primožem pa stoji tudi 10 informativnih tabel.

Virtualna razstava Regio Carsica Militaris

V Parku vojaške zgodovine si lahko ogledate stalno razstavo na temo večtisočletne utrdbene dediščine naših krajev z naslovom Regio Carsica Militaris, ki je bila postavljena v okviru projekta Prekrižane meje in sofinancirana iz Evropskega sklada Interreg IIIA. Razstava prikazuje zgodovino in sam razvoj utrdbene dediščine na širšem območju Postojnskih vrat.