Krožna Pot

Krožna pot vojaške zgodovine povezuje stare italijanske vojašnice v Hrastju, italijansko podzemno utrdbo na Primožu, Šilentabor nad Zagorjem, kjer je nekdaj stala največja utrdba na Slovenskem, in turistično vas Narin. Pot vam bo v celoti vzela 4 ure, lahko pa se odločite tudi samo za Pot do utrdb Alpskega zidu na Primož (45min) ali vzpon na Šilentabor (1h). Pot je označena s posebnimi smerokazi in markacijami, na delu med Parkom in Primožem pa stoji tudi 10 informativnih tabel.

Stare kasarne (570m)

Pot se začne v Parku vojaške zgodovine in vas po kratkem vzponu pripelje na nekdanji vojaški poligon (kota 110), na katerem se vsako leto odvijajo vojaške ponazoritve. Od tu naprej se lahko podate po Poti do utrdb Alpskega zidu na Primož ali pa proti Šilentabru in Narinu.

Primož (718 m)

S kote 110 vas stara vojaška cesta pripelje na vrh Primoža, kjer se nahaja vhod v podzemno utrdbo, ki je bila ena najbolj utrjenih točk v Alpskem zidu ob italijanskojugoslovanski meji. Dolžina rovov je približno 500 m, v notranjosti pa so ohranjeni bojni položaji, skladišče streliva in bivalni prostori.

Hrib ima že od nekdaj pomemben strateški položaj, saj je z vrha lepo vidna vsa Pivška kotlina.

Šilentabor (751 m)

S Primoža se pot spusti v dolino Dule, kjer naj bi po izročilu potekala stara rimska cesta, nato pa se vzpne do Šilentabora. Z vrha, kjer je nekoč stal največji utrjen kompleks na Slovenskem, je čudovit razgled na okolico. Šilentabor je bil poseljen že v prazgodovini in rimski dobi, mogočna utrdba pa je bila sezidana v času turških vpadov. Na Šilentaboru se nahaja tudi stara cerkev Sv. Martina z ostanki fresk iz 15. stoletja.

Turistična vas Narin (478m)

S Šilentabra se pot nadaljuje proti jugu nato pa spusti proti Narinu, ki leži v Košanski dolini na nadmorski višini 478 m. Narin ima že dolgo turistično tradicijo, zaključene skupine pa si tu lahko ogledajo prikaz nekaterih kmečkih običajev in okusijo razne domače pridelke (brkinska slivovka, med, sadje…). Ljubitelji dobre hrane v slogu »slow food« pa bodo navdušeni nad domačimi dobrotami številnih turističnih kmetij. Po kosilu se nazaj proti Parku vojaške zgodovine odpravite čez čudovite travnike pod Šilentabrom, kjer se pogosto pasejo konji.

Vir: Park vojaške zgodovine