naravni
 
pustolovski
 
Lokacija: Postojnska jama (Evropa)
 
Lokacija: Postojnska jama (Slovenija)

Splošno o parku

Fantastičen preplet rovov, galerij in dvoran, osupljiva pestrost kraških pojavov ter preprosta dostopnost so glavni razlogi za izredno priljubljenost in obiskanost Postojnske jame, ki je v 200 letih gostila že 35 milijonov obiskovalcev.

Postojnska jama je gotovo najbolj znana turistična jama na svetu. Je največja turistična znamenitost Slovenije in eden največjih kraških spomenikov sveta. O Postojnski jami je bilo napisanih veliko knjig in drugih prispevkov; samo turističnih vodnikov po jami je v 200 letih nastalo prek 100.

Za vsakaim ovinkom kapniški raj

21 kilometrov rovov, galerij in veličastnih dvoran ponuja enkratno doživetje podzemnega sveta. Postojnska jama sodi med najbolj raznolike jamske sisteme na svetu.

Edina jama z dvotirno železnico

Samo v Postojnski jami se lahko že 140 let s posebnim vlakcem peljete pod veličastnimi podzemnimi oboki, ki jih kakor lestenci krasijo stalaktiti, skozi fantastično krajino, posejano z igrivimi skulpturami iz apnenca.

več

Spoznajte zmajeve mladičke

Človeške ribice so od nekdaj burile ljudsko domišljijo. Po splošnem prepričanju naj bi šlo za zmajeve mladiče, ki jih ob visoki vodi naplavi celo na površje. Pravzaprav ta ljudski opis niti ni tako daleč od korektno znanstvenega.

Petmetrski dragulj

Najlepši stalagmit Postojnske jame se imenuje Briljant. Ob pogledu na to čudovito, bleščeče belo apnenčasto skulpturo se preprosto morate strinjati, da je vreden svojega imena.

Turistična znanemitost že 200 let

Za začetek organiziranega turizma v Postojnski jami štejemo obisk avstrijskega prestolonaslednika Ferdinanda leta 1819, toda v Rovu starih podpisov najdemo tudi veliko starejše podpise obiskovalcev – celo iz 13. stoletja.