naravni
 
morje
 
Lokacija: Izola (Evropa)
 
Lokacija: Izola (Slovenija)

Splošno o Izoli ...

Staro mediteransko mestece Izola se naslanja na jugozahodno obalo Tržaškega zaliva, kjer se pristna tradicija ribištva in vinarstva, mistični sledovi preteklosti ter prijaznost domačinov stapljajo v nepozaben mozaik doživetij. Temperamentni utrip mesta in romantični značaj kar vabita v svoje naročje, zato pravijo, da Izole ne pozabiš nikoli. Korte, največje naselje izolskega podeželja, so od Izole oddaljene osem kilometrov in ležijo na višini 224 metrov, od koder lahko občudujete razgled na gričevnato okolico in Sečoveljske soline. Pot do vasi je dobro označena in urejena, zaradi oddaljenosti pa se je do Kort primerno odpraviti z avtomobilom.

Narava

Na koncu izolskega polotoka je lepo urejeno izolsko mestno kopališče. Na plaži so tuši, peskovnik in vlakci za otroke. Do kopališča se lahko sprehodite iz centra ali pripeljete s strani ladjedelnice. Tistim, ki jim vrvež v Simonovem zalivu ni všeč, se lahko podajo peš proti Strunjanu ob flišnati obali. Dober kilometer naprej je Zaliv belih skal, poimenovan po velikih belih skalah na začetku zaliva. Področje je med pari, ki si želijo malo miru, zelo priljubljeno. V tem zalivu se kopajo pretežno nudisti.

Zabava & šport

Pot zdravja in prijateljstva je prava odločitev za vse, ki bi radi stopili naprej v zgodovino starih mest, se seznanili z naravnim bogastvom istrske obale in se srečali z lepoto gričevnatega podeželja. Pot je speljana po nekdanji ozkotirni železniški progi Parenzana, ki je povezovala Trst in Poreč in je postala simbol prijateljstva med slovenskimi, italijanskimi in hrvaškimi občinami.

Zgodovina & kultura

Naš obalni košček Istre ima zelo bogato zgodovino. Čeznjo so se selila mnoga ljudstva, si predajala oblast, spreminjala režime, trgovala in se vojskovala. Ena najstarejših zgradb v Izoli je Manziolijeva hiša, ki stoji na istoimenskem Manziolijevem trgu. Zgrajena je bila leta 1470 in je tipična meščanska hiša v beneškogotskem slogu. Cerkev svetega Mavra je najbolj vidna izolska cerkev, saj stoji na najvišji točki nekdanjega srednjeveškega otoka in daje mestu prepoznavno silhueto. Prvotno je bila na tem mestu leta 1356 zgrajena manjša cerkev, sedanjo pa so postavili leta 1547, vendar je bila skozi stoletja večkrat močno predelana.

Posebnosti kraja

Marina v Izoli nudi svojim gostom vse, kar omogoča udobno življenje na morju in na kopnem: prostorne pomole, zelene in servisne površine, odkrita in pokrita parkirišča, agencije za prodajo novih in rabljenih plovil ter najem plovil-charter. V neposredni bližini so teniška igrišča, odkrit bazen, trgovinski center, bar, igralnica, restavracije, trgovina z navtično opremo.