zgodovinski
 
morje
 
Lokacija: Koper (Evropa)
 
Lokacija: Koper (Slovenija)

Splošno o Kopru ...

Zgodba Kopra se je začela pisati že v srednji bronasti dobi, 1500 let pred našim štetjem. Nekoč je Koper bil otok, njegova najstarejša poselitev seže v predrimsko in rimsko obdobje. Aegida, Capris, Justinopolis, Insula Capraria, Caput Histriae, Capo D`Istria, Koper. To je nekaj različnih pojmovanj mesta, ki so mu številne vladavine in države puščale pečat, spreminjale ime in podobo ter ga skozi čas, od vseh mest Slovenske Istre, tudi najbolj spremenile.  več

Rimljani so ga poimenovali Capris, v času papeža Gregorja I., je bil Insula Capraria( Kozji otok), za Bizantince Justinopolis, za oglejske patriarhe Caput Histriae. Šele Benečani so mu nadeli italijansko inačico današnjega imena Koper- Capo d`Istria. Koper je, ne brez razloga, vključen v Združenje zgodovinakih mest. Vrsta kulturnih doživetij bogati mestne ulice in trge. Skozi leto in še posebej v poletnih mesecih. Mladost, ki jo je v mesto prinesel sedež mlade Univerze na Primorksem dodaja Kopru, mestu z bogato preteklostjo, pogumno sedanjostjo in prav takšno prihodnostjo, poseben čar.

Narava

Dolina Dragonje sodi v najlepše naravne znamenitosti slovenske Istre. Reka Dragonja, ki teče po istoimenski dolini je s svojimi številnimi pritoki ustvarila slikovite slapove in erozijsko aktivne meandre. Rižana je okoli 14 km dolga reka, ki teče skozi slovensko Istro. Njen izvir se nahaja pod kraškim robom pri cerkvi svete Marije, v bližini vasi Hrastovlje, med tem ko pa svojo pot v Jadransko morje konča zahodno od Sermina. Kraški rob označuje značilno pokrajino v koprskem zaledju, kjer se kraška planota prevesi v flišno pokrajino Slovenske Istre in predstavlja geološko in podnebno mejo.

Zabava & šport

Ljubitelje gorskega cvetja razveseljujejo potonike, perunike, bledo rumeni ušivec, kranjska lilija, jesenčki in košutniki, skratka razkošje barv in oblik. V jasnem dnevu nam pogled splava do vrhov Kamniških, Julijskih, Karnijskih Alp, Dolomitov, vrhov Čičarije, Učke in Snežnika. Pod nami pa lahko vidimo Brkine, Čičarijo, kraško planoto, Šavrinsko gričevje in bleščečo modrino Jadranskega morja. Orientacijo nam olajša roža vetrov z vrisanimi smermi do pomembnih ciljev. Prevzeti od vse te lepote si lahko še oddahnemo in okrepčamo v zavetju Tumove koče, ki je večinoma odprta ob praznikih in koncih tedna.

Zgodovina & kultura

Koper, najstarejše mesto v Sloveniji, se je razvil na skalnatem otoku, ki mu Rimljani dajo ime Capris in je najbolj spremenil svojo podobo od treh obalnih mest. Do današnjih dni se tu izmenja kar nekaj vladavin in držav, ki mu dajo svoj pečat in tudi svoje ime: za Rimljane je Capris; v času papeža Gregorja I (l. 599) Insula Capraria (kozji otok), za Bizantince (sredina 6. do 8. stoletja) Justinopolis; za oglejske patriarhe Caput Histriae (glava Istre), Benečani pa ime spremenijo v italijansko obliko Capodistria, katere slovenska inačica je Koper.

Posebnosti kraja

Glavne značilnosti istrske kuhinje so, da je več jedi kuhanih kot pečenih. Precej je začimb, samoraslega rastlinja, ki ga tod res ne manjka. Veliko je tudi rib. Za začinjanje so vedno uporabljali vinski kis, morsko sol, nikakor ne smemo mimo domačega zdravilnega oljčnega olja in vina kot pomernbnih sestavin pri kuhanju. Veliko istrskih jedi je preprosto pripraviti, ni pa jih vedno lahko. V preteklosti so Istranke namenjale precej pozornosti hrani, predvsem njeni pripravi. Lotevale so se je s pobožnostjo, skrbnostjo, spoštovanjem, hvaležnostjo bogu in zemlji, ki je obrodila in jim vse to dala.