zgodovinski
 
morje

Zabava in šport

Pešpoti:

Na cvetoči Slavnik

Potek poti: Podgorje–Slavnik–Podgorje
Dolžina poti: 8 km, 2,30–3 h
Izhodisce: Parkirišče pod vasjo Podgorje (dostop po avtocesti, izhod Kastelec, iz Kopra 24 km)
Podlaga: Kolovozi in steze, kraška planota in pobočja Slavnika z bogato floro, imenitni razgledi na Tržaški in Koprski zaliv z zaledjem, Brkine in Čičarijo
Zahtevnost: Srednje zahtevna pot s precejšnjim vzponom, priporočljiva je lahka planinska obutev. Pot je ob primerni opremi priporočljiva v vseh letnih časih, razen v močni burji. Ker poteka po utrjeni kraški podlagi, je primerna tudi za mokra obdobja.
Višina poti: Izhodišče 490 m, vrh 1028 m, vzpona 538 m

Mestna občina Koper

Po poti dediščine Hrastovelj in okolice

Potek poti: Hrastovlje–Podpeč–Brežec–Železniška postaja Zazid–Zazid–Zanigrad–Hrastovlje
Dolžina poti: 13,7 km, 4–5 ur hoje
Izhodisce: parkirišče pri TIC-u Hrastovlje (iz Kopra 21 km)
Podlaga: Izredno razgiban teren Kraškega roba z bogato floro, imenitni razgledi na notranjost Istre in Koprski zaliv.
Zahtevnost: Srednje zahtevna pot po kolovozih in stezah, primerna za lahko planinsko obutev. Priporočljiva je v vseh letnih časih, razen v hudi vročini in močni burji. Ker poteka po utrjeni kraški podlagi, je primerna tudi za obdobja s padavinami.
Višina poti: Izhodišče 116 m, vrh 570 m, vzpona 456 m

Mestna občina Koper

Pot čudovitih razgledov Istre

Potek poti: Hrastovlje–Dol–Kuk–Lačna–Kubed–Hrastovlje
Dolžina poti: 14,6 km, 4–5 ur hoje
Izhodisce: Parkirišče pri TIC-u Hrastovlje oz. pri gostilni Švab (dostop po avtocesti, izhod Črni Kal, iz Kopra 21 km)
Podlaga: Razgiban teren Slovenske Istre, neokrnjena narava, imenitni razgledi z dolgega grebena Kuk-Lačna na Kraški rob, notranjost Istre in Koprski zaliv.
Zahtevnost: Srednje zahtevna pot po kolovozih in stezah, primerna za športno ali lahko planinsko obutev. Priporočljiva je v vseh letnih časih, razen v hudi vročini in močni burji. Poteka po utrjeni kraški podlagi, zato je primerna tudi za obdobja s padavinami, saj blata razen na kratkem delu pod Kubedom skorajda ni.
Višina poti: Izhodišče 116 m, vrh 501 m, vzpona 704 m

Mestna občina Koper

Pot zdravja in prijateljstva Parenzana – Porečanka

Pot je razgibana in primema za vsakogar, saj ni predolga niti prezahtevna, zato pa je zanimiva, raznovrstna in informativna. Ob progi je cela vrsta počivališč, kjer si boste lahko oddahnili pred nadaljevanjem poti in dobili zanimive informacije. Lepo označen začetek poti je tik na mejnem prehodu Škofije, nato se za avtomobile prepovedana cesta nadaljuje v Dekane, mimo Kopra proti Izoli in vse do Portoroža. Idilična in povsem Varna pot čaka na vas.

Mestna občina Koper

Kolesarske poti:

S kolesom po Deželi refoška

Potek poti: Koper–Prade–Bonini–Sv. Anton–Kavaliči*–Lopar–Popetre–Trsek–Boršt–Marezige–Montinjan–Vanganel–Koper *krajša pot – v Marezige.
Dolžina poti: skupaj 39 km, severni krog 21 km, južni krog 22 km
Izhodisce: Parkirišče na železniški postaji v Kopru
Podlaga: razgiban teren Slovenske Istre, imenitni razgledi na Koprski zaliv z zaledjem, na gričevje Slovenske Istre in ob jasnem vremenu tudi na venec gora od Julijcev prek Karnijskih Alp do Dolomitov. Možnost izvedbe izleta v dveh delih z uporabo povezave Kavaliči–Marezige.
Zahtevnost: zahtevna, asfalt
Višina poti: Izhodišče 3 m, vrh 402 m, vzpona 1012 m

Mestna občina Koper

Po poti okrog Tinjana

Potek poti: Koper–Ankaran–Barižoni–Hrvatini–nekdanji mejni prehod Škofije*–del poti na italijanski strani–Osp–Črni Kal–Rižana–Koper *krajša pot – do Bertokov.
Dolžina poti: 42 km
Izhodisce: Parkirišče na železniški postaji v Kopru
Podlaga: Razgiban teren Slovenske Istre, imenitni razgledi na Tržaški in Koprski zaliv z zaledjem, del poti v Osapski dolini poteka po italijanskem ozemlju, možnost izvedbe izleta v več delih z uporabo povezav K1A Škofije–Bertoki.
Zahtevnost: Srednje zahtevno, asfalt, dober makadam, kolovozi, priporočljivo gorsko kolo
Višina poti: Izhodišče 3 m, vrh 209 m, vzpona 691 m

Mestna občina Koper

Po poti istrskih vasic Kraškega roba

Potek poti: Hrastovlje–Dol–Zanigrad–Zazid–Rakitovec–Kuk–Lačna–Kubed–Hrastovlje
Dolžina poti: 30 km
Izhodisce: Parkirišče pri TIC-u v Hrastovljah oz. Gostilno Švab (dostop po avtocesti, izhod Črni Kal, iz Kopra 21 km)
Podlaga: Kraška planota, pobočja Kuka in Lačne z bogato floro, imenitni razgledi na Tržaški in Koprski zaliv z zaledjem
Zahtevnost: Zahtevna, asfalt, makadam, kolovozi, obvezno gorsko kolo (!); ponekod je podlaga zelo robata. Pot je priporočljiva v vseh letnih časih, razen v hudi vročini in močni burji, ker poteka po utrjeni kraški podlagi, je primerna tudi za obdobja s padavinami. Na nekaterih odsekih tehnično zahtevna!
Višina poti: Izhodišče 180 m, vrh 381 m, vzpona 761 m

Mestna občina Koper

Zanimivost: Ful Kul – delavnica za otroke FUL KUL poletje: na koprskih mestnih plažah vsako poletje oživijo brezplačne otroške ustvarjalne delavnice »FUL KUL« (poletje bo pisano). Da bo poletje res pisano, se vsaki delavnici določil svojo barvo in tematiko. Program se oblikuje tako, da so udeleženci delavnic pri ustvarjanju čim bolj aktivni, pomemben poudarek pa so namenili tudi dejstvu, da so delavnice v osnovi primerne za vse starosti otrok. Udeleženci delavnic, poleg samostojnih izdelkov, vsak vikend izdelajo večji skupni izdelek.

Mestna občina Koper