naravni
 
tematski
 
Lokacija: Lipica (Evropa)
 
Lokacija: Lipica (Slovenija)

O Lipici

Čar posestva Kobilarne Lipica ni le v tem, kar vidimo, temveč v zgodbah, ki jih je tod napisala preteklost. Šele ko stopamo po poteh zgodovine, lahko zares začutimo veličino tukajšnje konjeniške tradicije.
Kobilarna Lipica si, ne le zaradi vloge in pomena kobilarne v sodobni reji lipicanca v svetu, temveč predvsem zaradi lipicancev samih, prizadeva zagotavljati nego, oskrbo, namestitev in zrejo vseh kategorij živali v skladu z najvišjimi etičnimi etološkimi in tehnološkimi standardi.
Kobilarni Lipica redi lipicanca na tradicionalen, preizkušen način. Plemenski žrebci vhlevljeni v individualnih boksih so v rednem treningu. Plemenske kobile so vhlevljene v skupnem hlevu, reja je prosta.

Narava

Posestvo Kobilarne Lipica je tako slikovito, da si preprosto moramo vzeti čas in spoznati njegove poti. Odkrivanje grajskih drevoredov in uživanje v zelenih pogledih bo še toliko bolj romantično, če si ga boste privoščili s kočijo.

Gracioznost, eleganca in dovršenost še najbolje opišejo gibalno izražanje lipicancev. To je konj, ki je rojen za to, da ga občudujemo. Predstava najbolj nadarjenih žrebcev Kobilarne Lipica vas tako zagotovo ne bo pustila ravnodušnih.

Zabava in šport

Kobilarna Lipica privablja ne le ljubitelje konj, ampak tudi ljubitelje športno-rekreativnih aktivnosti. Preizkusite enega največjih golf igrišč z 9 luknjami, ki na svoje zelenice vabi vse leto.

Zgodovina in kultura

Zgodovina Kobilarne Lipica je tesno povezana s Habsburžani in časom, ko je konj predstavljal izjemno dobrino in nosil pomembno strateško vlogo. Zgodba Lipice se tako začenja v 16. stoletju, ko je zapuščen letni dvorec postal dvorna kobilarna. Lipica je najstarejša evropska kobilarna, ki kontinuirano vzreja eno najstarejših kulturnih pasem konj. Kot taka nosi izjemen pomen kulturno zgodovinske in naravne dediščine, tako za slovensko, kot širše evropsko okolje.

Zanimivosti

Spoštovanja narave in živali se otroci naučijo predvsem z zgledom in ob lastnih izkušnjah. Druženje s konji, spoznavanje njihovih navad in govorice ter pravil komunikacije z njimi otroke pomirja. Pomaga jim razvijati socialni čut, družabnost, strpnost, zdravo samozaupanje in spoštovanje.