zgodovinski
 
morje
 
Lokacija: Piran (Evropa)
 
Lokacija: Piran (Slovenija)

Splošno o Piranu ...

Eno najbolj fotogeničnih mest v Sredozemlju je ohranilo svoj neprekosljivi šarm. Vstopite v slikoviti Piran, spoznajte njegovo bogato zgodovino in kulturo, prisluhnite zgodbam naših ljudi. V Piranu se boste počutili, kot bi se sprehodili skozi sliko. Prevzele vas bodo ozke uličice znotraj starega obzidja. Na osrednjem trgu vas pozdravi kip najbolj znanega Pirančana. Sloviti Giuseppe Tartini, skladatelj in virtuozni violinist, se je rodil prav ob njem. Naše mesto se ponaša s številnimi kulturnimi in umetniškimi ustanovami, kot so Gledališče Tartini, Obalne galerije, Pomorski muzej in Akvarij.

Narava

Slovenska obala je v jadranskem prostoru, pa tudi širše, izjemna tako zaradi svoje severne lege kot tudi geološke zgradbe. Oboje se kaže v številnih pomembnih značilnostih, ki posledično vplivajo tudi na podvodni rastlinski in živalski svet. Med Piranom in Strunjanom, obdan z gričevjem, se nahaja prijeten manjši zaliv Fiesa. Fiesa je zanimiva po dveh sladkovodnih jezerih, manjšem naravnem in večjem umetnem v bližini morja.

Zabava & šport

Piranski zaliv ponuja številna doživetja tudi za ljubitelje bolj aktivnega preživljanja počitnic na morju. Naši potapljaški centri vas popeljejo v nepozabno pustolovščino, v kateri lahko raziščete naš podvodni svet in skrivnostne razbitine ladij. Tudi za ljubitelje jadranja, surfanja in ribolova bomo poskrbeli v enem od naših centrov vodnih športov.

Zgodovina & kultura

Z rimsko osvojitvijo Istrskega polotoka v letih 178/177 pr. n. št. sta se začeli postopna kolonizacija in romanizacija polotoka. Ogledate si lahko številne mojstrovine gradbenikov in umetnikov, ki so skozi stoletja izoblikovali slikovite stavbe, ulice, trge, cerkve in druge dragocene umetnine. Že ob vstopu v mesto se pred vami odpre Tartinijev trg, središče mesta. Nad strnjenim mestnim središčem kraljuje stolna cerkev sv. Jurija, ki daje mestu poseben pečat. Nastala je verjetno v XII. stoletju, vendar točnega podatka o tem ni.

Posebnosti Pirana

Naši predniki, solinarji, kmetje in ribiči, so nam predali bogato kulturno dediščino. Tradicionalno prireditev solinarski praznik organiziramo zadnji vikend v aprilu oziroma na god sv. Jurija, zavetnika mesta Piran. Na ta dan se začne nova sezona pobiranja soli. Spominjamo se tradicije, kako so Pirančani vsako leto odšli za štiri mesece v soline. Po slovesnem praznovanju so na barke natovorili pohištvo, posodo, svete podobe, moko, olje, česen in mačka ter odpluli proti solinam.