Narava

Družine so pri nas vselej dobrodošle

Ne glede na to, ali dežuje ali sije sonce, se vaši najmlajši ne bodo dolgočasili. Poleti bodo lahko čofotali v zdravem in čistem morju, pozimi pa v naših zaprtih bazenih z ogrevano morsko vodo. Poležavanje na plaži bo brezskrbno za vso družino, saj imajo naši reševalci iz vode vse pod nadzorom. Široka portoroška promenada, obdana z zelenjem skozi vse leto, je kot nalašč za dolge sprehode z vozičkom. Ob postankih bodo otroci lahko uživali na igralih ob morju.

Turistično združenje Portorož

Sečoveljske soline

Poleg muzeja in objektov za pridobivanje soli je v parku tudi prvi wellness na prostem v Sloveniji, Thalasso Spa Lepa Vida. Na osnovi določil Zakona o ohranjanju narave se za obisk Krajinskega parka Sečoveljske soline zaračunava vstopnina. Z nakupom vstopnice postanete obiskovalec parka in ste med obiskom v parku nezgodno zavarovani. Park si je mogoče ogledati individualno ali v skupini. Organiziranim skupinam (najmanj 15 oseb) omogočamo voden ogled, za katerega pa se je treba pravočasno naročiti. Voden ogled solin po Leri traja najmanj uro in pol. Ogled vključuje približno dva kilometra dolg sprehod od vhoda na Leri do centra za obiskovalce (MMC) in nazaj. Na poti vodnik – naravovarstveni nadzornik predstavi Krajinski park Sečoveljske soline (rastlinstvo, živalstvo, kulturna dediščina) ter postopek pridobivanja soli.

Turistično združenje Portorož

Naravni park Dragonja

Dragonja je presihajoča reka, ki se pri Sečovljah izliva v Jadransko morje. V srednjem in zgornjem toku je ohranjena v naravnem stanju, na svoji poti prek flišnih skladov slovenske Istre pa ustvarja zanimive geomorfološke pojave, razkriva flišne plasti in ustvarja tolmune. Reka in pritoki so zanimivi predvsem v času od jeseni do pomladi, ko je v strugah več vode. Prek vodoravnih plasti peščenjaka se preliva v slapovih – eni najslikovitejših so prav ob sotočju Dragonje in Rokave na Škrlinah. V sušnem obdobju reka in pritoki pogosto presahnejo. Nekdaj so bili ob vodi številni mlini, ki so danes večinoma ruševine. Obnovljena sta Mazurinov in Kodarinov mlin.

Turistično združenje Portorož

Vrt kaktusov

V zbirki naj bi bilo več kot 1500 vrst kaktusov, med katerimi nastarejši presegajo starost 50 let, med njimi tudi 54-letni Echinocactus grusonii, ki je zagotovo največji grusonijev ježkar pri nas. Kaktusi so družina rastlin, ki je razširjena le v južni in severni Ameriki. V osrednji Aziji pa raste ena sama vrsta. Kaktusi se lahko pojavljajo v zelo različnih velikostih in oblikah, kar lahko vidite tudi v Vrtu kaktusov. Osnovne oblike so stebrasta, kroglasta in drevesasta. Kaktusi so večinoma razširjeni v polpuščavah. Spadajo med večletne rastline in živijo od nekaj let do preko 300 let. Rastejo zelo počasi.

Turistično združenje Portorož

Zanimivost: Sečoveljske soline Krajinski park Sečoveljske soline je največje obalno mokrišče (650 ha) in edinstveno z različnih vidikov. Park je razdeljen na dva dela: Lera, kjer sol še dandanes pridobivajo na tradicionalni način, in Fontanigge, kjer se nahaja Muzej solinarstva.

Turistično združenje Portorož