Zgodovina in kultura

Zdraviliški kraj z bogato tradicijo

Portorož je bil že od 13. stoletja znan kot zdraviliški kraj, v katerem so menihi iz samostana sv. Lovrenca zdravili z morsko vodo in s slanico. Zdravilni učinki pri boleznih, kot so revmatizem, vodenica, škrofuloza, debelost in rane, so bili znani po bližnji in daljni okolici. Leta 1879 je piranski zdravnik dr. Giovanni Lugnano začel z oblogami solinskega blata, kopelmi ter pitjem slanice zdraviti revmatska in druga obolenja. Sloves o zdravilni moči solinskih snovi in uspešnem zdravljenju se je iz bližnjih krajev, od koder so sprva prihajali bolniki, kmalu razširil tudi v bolj oddaljene predele Avstro-Ogrske, ki ji je Istra po propadu Beneške republike (1797) pripadala od leta 1813 dalje. Prihod številnih gostov je po letu 1885 narekoval gradnjo novih vil in penzionov, spodbudil pa je tudi krog piranskih izobražencev, bančnikov in podjetnikov, da so se leta 1890 odločili za ustanovitev delniške družbe za izgradnjo zdravilišča in kopališča v Portorožu in leto kasneje v Piranu ustanovili kopališko družbo »Stabilimento balneare di Pirano«.

Turistično združenje Portorož

Muzej solinarstva

V Krajinskem parku Sečoveljske soline si lahko ogledate Muzej solinarstva. Najstarejši piranski rek se glasi: »Piran xe fato de sal!« Piran je nastal iz soli. Kdaj so v Piranu začeli pridelovati sol, ni mogoče ugotoviti, zagotovo pa lahko trdimo, da so Pirančani veljali za marljive in delavne solinarje, ki so sloves mesta s soljo ponesli daleč po svetu. Poleg ribištva in obrti je prav tradicionalno solinarstvo omogočalo razcvet mesta. Zaradi pridelovanja soli v oddaljenih solinah so se meščani morali v času solne sezone preseliti v solinarske hiše, ki so stale v neposredni bližini solnih polj.

Turistično združenje Portorož

Forma viva

Forma viva, ta edinstvena zbirka kamnitih skulptur, se nahaja na prostem v parku polotoka Seča pri Portorožu. Nastajala je v sklopu mednarodnih srečanj kiparjev, ki so se, v obliki kiparskih simpozijev, začela leta 1961 na pobudo dveh slovenskih umetnikov, Jakoba Savinška in Janeza Lenassija. V štiridesetih letih neprekinjenega delovanja so kiparji iz več kot 30 različnih držav sveta pustili obali in slovenski kulturni zakladnici več kot 120 kamnitih kipov, večina jih je v mediteranskem parku polotoka Seča, nekatere pa so še v parkih Kopra, Izole in Pirana.

Turistično združenje Portorož

Zanimivost Kempinski Palace Kempinski Palace Portorož (prej se je imenoval »Hotel Palace«) je eden izmed hotelov s 5 zvezdicami v Sloveniji. Je prvi in trenutno edini luksuzni hotel kategorije »deluxe« v Sloveniji. Hotel Palace je bil zgrajen in odprt leta 1910 še v času avstro-ogrske monarhije. leta 1983 so ga razglasili za kulturni spomenik, park pred hotelom pa za spomenik oblikovane narave.

Wikipedia