naravni
 
morje
 
Lokacija: Strunjan (Evropa)
 
Lokacija: Strunjan (Slovenija)

Splošno o Strunjanu ...

Praznik kakijev v Strunjanu je tradicionalna prireditev, ki jo vsako leto v novembru organizira turistično društvo Solinar iz Strunjana. Slastni sadeži so razstavljeni in ponujeni v nakup sveži ali predelani v kulinarične dobrote. Strokovnjaki pripravijo predavanja, umetniki razstavljajo svoja dela in poskrbijo za bogat razvedrilni in kulturni program, gostinci pa za pestro ponudbo primorskih jedi pod šotorom. Ne zamudite tekmovanja za največji strunjanski kaki, odličen glasbeni program in nepogrešljiv kakijev sladoled.

Narava

Strmo severno obrežje Strunjanskega je najdaljši strnjen del naravne obale v celotnem Tržaškem zalivu. Vključno s pripadajočim 200 metrskim pasom obalnega morja je z uredbo o krajinskem parku razglašen za naravni rezervat. Njegov najznačilnejši del so prepadne stene, visoke do 80 metrov, zgrajene iz mehkih flišnih plasti, ki jih morje, veter in dež vztrajno oblikujejo in spreminjajo. Zgornji rob klifa in posamezne erozijske grape porašča značilna submediteranska združba črnega gabra in ojstrice.

Zabava & šport

V Sloveniji imamo tri morska zavarovana območja – naravna spomenika Debeli rtič in Rt Madona ter Naravni rezervat Strunjan. Ustanavljanje zavarovanih območij je učinkovit način zmanjševanja negativnih posledic, ki jih v morskem okolju povzročata onesnaževanje in urbanizacija. Izvirne življenjske razmere v zavarovanih območjih so ključnega pomena za ohranjanje pestrosti vrst in življenjskih okolij v slovenskem morju in v celotnem Tržaškem zalivu.

Zgodovina & kultura

Za Piran pravijo zato, da je »zrasel na soli«. Strunjanske soline, ki so bile zgrajene v naplavni ravnici potoka Roja, so bile le ene od treh obstoječih na območju današnje občine Piran. Na naplavni ravnici reke Dragonja so zgradili Sečoveljske soline, ustje potoka Fazan pa je služilo za oblikovanje Lucijskih solin, katere so zasuli, na njih pa danes stoji. Zdravstveni dom in kup poslopij. Soline so delo človeških rok, nastale so na stičišču morskega in kopnega sveta, predstavljajo pa tako tehnični, kot etnološki ter ambientalno estetski spomenik.

Posebnosti kraja

Jesenskemu prazniku kakijev, ki je vsako leto bolj obiskan, se je pridružil še pomladni praznik artičok. V strunjanskih nasadih namreč raste tudi avtohtona, kulinarično slastna, zdravilna, a premalo znana istrska artičoka. Le-ta ima na slovenski obali celo daljšo tradicijo kot kaki, saj jo v Strunjanu poznajo še iz časov pred Beneško republiko. Raste na sončnih legah, ki jih na tem koščku raja res ne manjka, rada ima toploto, maj je njena sezona.