vsi parki
 
 
 
 
 
nacionalni
 
 
 
 
 
naravni
 
 
 
 
 
zgodovinski
 
 
 
 
 
vodni
 
 
 
 
 
zabaviščni
 
 
 
 
 
tematski
 
 
 
 
 
pustolovski
 
 
 
 
smučanje
 
 
 
morje
 
 
 
gore
 
 
 
reke
 
 
 
jezera
 
 
 
naselja
 

Splošno o Osrednjeslovenski regiji

Prebivalci, pa tudi številni obiskovalci pravijo, da je Ljubljana mesto po meri človeka. Kljub temu, da se uvršča med srednje velika evropska mesta, ohranja prijaznost manjšega kraja, hkrati pa premore vse, kar imajo velike prestolnice. več

Zeleno okolico Ljubljane, glavnega mesta Slovenije, sestavlja 25 občin. Razgibano območje, ki združuje gorski svet Kamniških Alp, predalpska hribovja, ravninska področja Ljubljanske kotline, edinstveno naravno okolje Ljubljanskega Barja, kraška polja, podzemne jame, reke in jezera, je zaradi bližine med mesti in vasmi nadvse primerno za zanimive enodnevne izlete, zaradi svoje izjemne raznovrstnosti pa tudi za daljša raziskovanja.

Vir: Turizem Ljubljana   

Narava

Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, je mesto z zeleno dušo. Mestu, ki ga odlikuje visoka okoljska zavest, je vse do danes uspelo ohraniti zeleno podobo. Spoznajte priljubljene zelene kotičke Ljubljane!

Zabava & šport

Ljubljana je mesto s številnimi zelenimi površinami, ki ponuja dobre možnosti za šport in rekreacijo. Okolico mesta odlikujejo naravne lepote, do katerih vodijo številne pohodne in kolesarske poti. Slovenija je znana po svojih zdraviliščih, pa tudi po adrenalinskih dogodivščinah na brzicah alpskih rek.

Zgodovina & kultura

Ljubljana je slikovito mesto, ki se ponaša z vrsto znamenitosti. V tem kratkem vodniku vam predstavljamo tiste največje, ki jih preprosto ne smete izpustiti.

Posebnosti kraja

Ljubljana velja za še neodkrit evropski biser, ki jo zaradi lepe arhitekturne podobe mnogi primerjajo s Prago. Njeno podobo so zaznamovala različna zgodovinska obdobja, najbolj pa nedvomno opus svetovno znanega arhitekta Jožeta Plečnika.