naravni
 
zgodovinski
 
gore

Posebnosti

Arboretum Volčji Potok

Arboretum2 Sprehod skozi Arboretum Volčji Potok je edinstvena priložnost za sprostitev in spoznavanje številnih zanimivih vrst rastlih. Biser slovenske vrtne kulture, ki se razteza ob potokih in livadah južno od mesta Kamnik, vse leto gosti  številne dogodke in razstave, ki privabljajo staro in mlado. Pri tem zagotovo ne gre pozabiti vsakoletne spomladanske razstave tulipanov, ko zacveti dva milijona tulipanov.

Terme Snovik

terme snovik V prelepi Tuhinjski dolini se nahajajo najvišje ležeče terme v Sloveniji, Terme Snovik. Terme so kot prve v Sloveniji pridobile EU Marjetico, znak Evropske unije za okolju prijazne turistične nastanitve. Preživite oddih v neokrnjeni naravi, v hišicah na obronkih gozda, prepustite se blagodejnim učinkom termalne vode in se razvajajte s prvovrstno kulinariko, ki temelji na pridelkih iz okolice.

Naravni zdravilni gaj Tunjice

Zdravilni gaj2 Odkrijte razsežnosti in pozitivne učinke energijskih točk v Naravnem zdravilnem gaju Tunjice in si naberite novih moči in energije. Naravni zdravilni gaj se ponaša z energijskimi centri s posebnimi zdravilnimi učinki, kjer lahko na skupinskih in individualnih terapijah poskrbite za dobro počutje in se znebite tegob, ki pestijo vaš vsakdan.

Vir: TIC Kamnik

Ožji izbor kulinaričnih posebnosti Kamnika

http://kamnik-tourism.si/index.php/assets/Uploads/fotke-logo4.jpgGamsova juha: Gamsova juha izvira iz doline Kamniške Bistrice, ki je bila v preteklosti znana kot dvorno lovišče deželnega kneza.

Trnič - Slani sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi »pisavami«. Značilen je za pastirsko izročilo Velike planine, njegov izvor in prvotni namen pa nista znana.

Tuhinjska fila -  Jed, ki so jo pripravljali samo ob največjih praznikih. Ponekod temu običaju sledijo še danes in jo pripravljajo samo za veliko noč.

Firštov golaž - Divjačinska jed, ki poudarja pomen lova v Kamniški Bistrici, v povezavi s Firštovo mizo pa tudi pomen divjačine kot kulinarične specialitete.

Kamniški ženof in gorčica - Kamniška gorčica in kamniški ženof sta izdelka tovarne Eta, ki se opirata na meščansko družinsko izročilo, ki je kasneje prešlo v industrijsko proizvodnjo.

Kloštrska kremšnita -  Sladica izvira iz Uršulinskega samostana, "kloštra", v Mekinjah, kamor so po kuharsko znanje hodile mestne gospe.

Rušovc - Žganje iz vršičkov in storžev ruševja združuje pastirsko izročilo kamniške okolice in pomen sodobnega nabiranja zelišč.

Zanimivost:

Trnič je slani sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi »pisavami«. Značilen je za pastirsko izročilo Velike planine, njegov izvor in prvotni namen pa nista znana. Trniče so izdelovali v parih, saj s svojo obliko ponazarjajo ženske prsi. Po izročilu naj bi jih fantje podarjali dekletom. Ponje so hodili na planino, saj so do druge svetovne vojne živino pasli predvsem starejši pastirji, ki niso bili zmožni opravljati zahtevnejših del.

Vir: TIC Kamnik

Tradicionalne prireditve

Arboretum 7

Spomladanska razstava cvetja v Arboretumu

Arboretum Volčji Potok se ponaša s pestrim koledarjev dogodkov, ki potekajo celo leto. Eden najpomembnejših in že tradicionalnih pa je zagotovo spomladanska razstava cvetja, ki svoja vrata odpre takoj, ko na dan pokuka prvo spomladansko cvetje, to je okoli 1. maja.

Kamfest

Kamfest oziroma »Festival z razgledom« tradicionalno poteka vsako leto avgusta. Dogajanje je osredotočeno na malograjski hrib, vsako leto pa organizatorji obljubljajo nova prizorišča z razgledom, kjer se v popoldanskih in večernih urah odvijali dogodki za staro in mlado. Pika na i so skrbno izbrani domači in tuji izvajalci, ki vas z ritmi ubrane glasbe zazibljejo v dolge poletne noči. Organizator prireditve je Kulturno društvo Priden možic.

Dnevi narodnih noš

Drugi septembrski konec tedna je Kamnik zaznamovan z Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki si je tako v domačem kot mednarodnem prostoru našla svojo razpoznavnost. Prireditev velja za eno največjih in zvrstno izvirnih folklorno-turističnih prireditev v Sloveniji z več kot 40-letno tradicijo. Najbolj obiskana je nedeljska povorka narodnih noš, ko se skozi srednjeveško mestno jedro sprehodi okoli 2000 narodnih noš iz Slovenije in tujine.

Vir: TIC Kamnik