naravni
 
zgodovinski
 
gore

Zgodovina in kultura

Staro mestno jedro Kamnika

Kapela na Malem gradu

Mali gradKapela na Malem gradu, nekdaj sestavni del grajskega kompleksa, je danes ena od glavnih simbolov mesta ter hkrati tudi ena najpomembnejših kulturno-zgodovinskih znamenitosti in edinstveni primerek romanske arhitekture na slovenskih tleh. Leži na vzpetini sredi mesta, od koder se odpira čudovit pogled na srednjeveško mestno jedro in Kamniško-Savinjske Alpe.

Frančiškanski samostan in cerkev sv. Jakoba

franciskani vrt 1Frančiškanski samostan in cerkev sv. Jakoba sta bila v preteklosti večkrat prezidana, svojo današnjo podobo pa sta dobila ob koncu 18. stoletja. V cerkvi se nahaja tudi kapela božjega groba, ena zadnjih stvaritev največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Samostan se ponaša z bogato knjižno zbirko, ki med drugim hrani tudi prvotiske – knjige, ki so nastale pred letom 1550.

Šutna

sutna 2Šutna velja za najlepšo ulico v mestu. Krasijo jo značilne srednjeveške hiše, ki so naslonjene ena ob drugo. Kako pomembna je bila Šutna nekoč, nas danes spominjajo izveski in druga obrtna znamenja. Na ulici je tudi farna cerkev Marije Brezmadežne z ločenim gotskim zvonikom.

Dvorec Zaprice

ZapriceV renesančno-baročnem dvorcu Zaprice iz 16. stoletja se danes nahaja Medobčinski muzej Kamnik, ki gosti stalne in občasne razstave. Pod arkadami se nahaja lapidarij, okolica dvorca pa preurejena v muzej na prostem s kaščami iz Tuhinjske doline. Zaradi pravljične grajske okolice in idilične lege je dvorec postal tudi priljubljena lokacija za sklenitev zakonske zveze in poročne slovesnosti. 

Vir: TIC Kamnik

Budnarjeva muzejska hiša

budnar sipic 4Budnarjeva muzejska hiša stoji v zaselku nad Kamnikom, v Zgornjih Palovčah. Stara kmečka hiša je obnovljena ter preurejena v muzej, skozi celo leto pa gosti tudi veliko število razstav z različnimi tematikami. V prostorni hiši je krušna peč, nasproti "bohkovega" kota se boste lahko vedno ogreli ob topli peči. Glavna znamenitost je črna kuhinja, ki nas popelje v čas naših dedkov in babic. Ob predhodni najavi vam v Budnarjevi hiši postrežejo z izvrstnimi domačimi dobrotami.

Zanimivost: Edini primerek ovalne velikoplaninske bajte je Preskarjeva bajta, ki je preurejena v muzej. Bajta ima značilno ovalno skodlasto streho in je brez oken in dimnika. Razdeljena je na dva dela; v sredini je pastirjevo bivališče, okoli pa lopa za živino.

Rojstna hiša Rudolfa Maistra

maister rojstna 2014 Rojstna hiša Rudolfa Maistra je prvi samostojni muzej na Slovenskem posvečen življenju in delu slovenskega domoljuba, generala, kulturnika, pesnika in bibliofila Rudolfa Maistra. Kamnik je z Maistrom tesno povezan saj na njegov dan rojstva (29. Marec) vsako leto praznuje občinski praznik, po njem se imenuje srednja šola, most, ulica, njemu v čast stoji tudi spomenik. Rojstna hiša je odprta od torka do sobote od 10. do 18. ure, nedelja, ponedeljek in prazniki pa je zaprta.

Galerija Miha Maleš

Galerija Miha Males3 Galerija Miha Maleš že od leta 1979 domuje v zgornjih prostorih meščanske hiše, kjer ima prostore tudi TIC Kamnik. Ime je dobila po kamniškem umetniku in slikarju Mihi Malešu. Poleg stalnih in občasnih razstav v galeriji potekajo predavanja, vodenja, delavnice in prireditve.

Sadnikarjev muzej

sadnikarjev muzej Sadnikarjev muzej je najstarejši in najbogatejši zasebni muzej na Slovenskem. Svoja vrata je odprl konec 19. stoletja in v zasebni lasti ostal vse do danes. V njem najdemo več kot 1500 različnih dragocenih predmetov, kot so kmečke skrinje, stilno pohištvo, porcelan, brušeni kozarci, kipi, slike, vezenine, avbe, ure, izveski, okostje jamskega medveda itd. Ogled muzeja je možen ob predhodni najavi na TIC-u Kamnik.

Vir: TIC Kamnik

Cerkev Marije Brezmadežne na Šutni

Cerkev Marije Brezmadezne Kamnik 2Cerkev Marije Brezmadežne je kamniška župnijska cerkev, ki se nahaja na Šutni. Prvotna gotska cerkev je stala na istem mestu že leta 1207. Zaradi požara in potresa so jo večkrat obnovili in leta 1734 na pobudo župnika Maksimilijana Leopolda Raspa postavili novo. Današnjo baročno cerkev krasijo kamniti kipi na strehi, od nje ločen zvonik pa je ostanek srednjeveškega božjega hrama. Notranjost cerkve sta poslikala slikarja F. Jelovšek in K. von Goldenstein, oljne slike pa so delo Valentina Metzingerja.

Cerkev sv. Ane v Tunjicah

Cerkev Sv. Ana TunjiceCerkev sv. Ane je narejena po vzoru Cerkve sv. Neže v Rimu z dvema zvonikoma in kupolo. Predhodnica današnje baročne cerkve je na istem mestu stala že v 16. stoletju. Imela je le en zvonik ter visoko obzidje (tabor), ki je služilo za obrambo pred Turki. Na pobudo komendskega župnika Petra Pavla Glavarja, so med leti 1762 in 1766 zgradili novo cerkev, ki jo je poslikal  Janez Potočnik.

Uršulinski samostan v Mekinjah

Ursulinski samostan MekinjeSlab kilometer iz Kamnika se v vasi Mekinje nahaja uršulinski samostan. Predhodnik današnjega uršulinskega samostana je bil grad grofov Gallenberg. Samostan s cerkvijo je leta 1300 ustanovil Siegfried Gallenberški in ga podaril redu klaris. Sledili so burni časi, ko so samostan porušili, obnovili in ga ob koncu 18. stoletja na ukaz cesarja Jožefa II. tudi razpustili. Od leta 1902 je v rokah ljubljanskih uršulink.

Posebnost samostana sta gotska Žalostna Mati Božja ter kapela iz leta 1903. Iz 17. stoletja se je ohranila božična zibelka, ki jo hranijo v etnografskem muzeju v Ljubljani.

Vir: TIC Kamnik

Spomenik Rudolfu Maistru

Spomenik Rudolfu Maistru 2Rudolf Maister, slavni slovenski general, slikar in pesnik se je rodil 29. marca 1874 na Šutni v Kamniku. Njegov kip stoji na severnem delu mestnega središča, imenovanem Graben. Po njem se imenuje ulica, srednja šola, glavni most čez Kamniško Bistrico, od leta 1994 pa njegov rojstni dan Občina Kamniik praznuje kot občinski praznik.

Vir: TIC Kamnik