naravni
 
zgodovinski
 
reke
 
Lokacija: Ormož (Evropa)
 
Lokacija: Ormož (Slovenija)

Splošno o Ormožu

Ormož je mesto pod obronki Slovenskih goric, zraslo na naravni terasi nad reko Dravo. Današnjemu Ormožu na pomembni prometni legi dajejo veljavo naravne danosti in kulturna dediščina, prenova mesta pa je ohranila njegovo staro mestno podobo. Danes sodi Ormož med najlepša mesta na Slovenskem.

Vir: Slovenia.info, TIC ORMOŽ

Narava

Del nekdanjega veličastnega naravnega procesa reke Drave, ki je dinamično preoblikoval Dravsko nižino, je sedaj preoblikovan v Ormoško akumulacijsko jezero, ki  leži na reki Dravi vzhodno od Ormoža in predstavlja sekundarni vodni biotop.

Zabava & šport

Ormoška in Jeruzalemska vinska cesta, Slovenska in Ormoška planinska pešpot, možnosti kolesarjenja po vinski cesti ter številne prireditve vabijo! Za organizirane skupine so na voljo lokalni turistični vodniki na območju občine Ormož, ki vam bodo odkrili skrivnosti tega konca.

Zgodovina & kultura

Ormoška naravna terasa nad reko Dravo je bila poseljena že okrog leta 2100 pr. n. št. Tu, pod obronki Slovenskih goric, so se križale pomembne prometne poti in takšna lega je Ormožu stkala bogato zgodovino. V bronasti dobi je Ormož po pomenu, velikosti in svojevrstni urbanistični zasnovi prekašal vse sosednje kraje in bil največja naselbina v vzhodnoalpskem prostoru.

Posebnosti kraja

Prebivalstvo se ukvarja pretežno s kmetijstvom, živinorejo, vinogradništvom in sadjarstvom.  Gre za deželo najlepših vinogradov, vijugastih terasastih goric, pojočih klopotcev, neokrnjene narave, deželo dobrih jedi, odličnih vin...