Posebnosti

Maribor

http://maribor-pohorje.si/images/temp/big/glavni_trg_slovenia_slovenija_maribor_pohorje_marko_petrej.jpgIz Maribora, univerzitetnega in kulturnega središča z opero, gledališčem, muzeji, galerijami in številnimi prireditvami ter mnogimi znamenitostmi, je do vzpenjače na Pohorje mogoče kar z mestnim avtobusom. Mariborsko Pohorje z razgledom na bližnje vinorodne griče, ki segajo prav do mesta, vabi s Snežnim stadionom, prizoriščem mednarodnih smučarskih tekem in romantičnih nočnih smuk, ter z izzivov polnim Adrenalinskim parkom.

Zanimivost: Stara trta – v osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, pred Hišo Stare trte še danes domuje najstarejša trta na svetu. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.

Vir: TIC Maribor

Vinske ceste

Z Mariborskega Pohorja se širi razgled na Dravsko in Ptujsko polje, do haloških gričev in Slovenskih goric. Tu lahko raziskujete preko 50 kilometrov vinskih cest, ki so posejane z vinotoči in turističnimi kmetijami. Z izvrstnimi belimi sortnimi vini in okusnimi jedmi premamijo pohodnike in kolesarje.

Ptuj

http://euparky.si/portals/1/euparky/Slovenija/Ptuj/zgodovina/naslovna.jpgV ta del Slovenije vabi tudi Ptuj, najstarejše slovensko mesto pod mogočnim Ptujskim gradom z muzejskimi zbirkami. V mestu kurentov in drugih izvirnih tradicij je najstarejša slovenska vinska klet. Sprostitev obljubljajo Terme Ptuj, svojevrstna srečanja s preteklostjo pa Ptujska Gora z znamenito romarsko cerkvijo in bližnji gradovi Štatenberg, Vurberg in Borl.

Vir: Slovenia.info