Zgodovina in kultura

Maribor

http://maribor-pohorje.si/images/temp/big/lent1_slovenia_slovenija_maribor_pohorje_matej_vranic_sto.jpgLent je najbolj čaroben in najstarejši del mesta Maribor. Pred Hišo Stare trte svoje korenine globoko poganja najstarejša trta na svetu, ki je bila priča mnogim zgodbam, ki so se dogajale na obrežju reke Drave. Največji pečat so zagotovo pustili splavarji, ki so se v največjem splavarskem pristanu tistega časa okrepčali in naredili zaloge za nadaljnjo plovbo proti Hrvaški in Srbiji.

Vir: TIC Maribor  

Glavni trg , Maribor

http://maribor-pohorje.si/images/temp/big/Kuzno_znamenje1_Slovenia_Slovenija_Maribor_Pohorje_Marko_Petrej.jpgGlavni trg je največji mariborski trg, kjer se zgodovina in vrvež mestnega življenja zlivata v eno. Na trgu si lahko ogledate več  znamenitosti starega mestnega jedra, uživate v kavi v eni od kavarn in se nastavljate sončnim žarkom ali obiščete katero od trgovinic. Trg najdete v bližini Glavnega oziroma Starega mostu čez reko Dravo.

Vir: TIC Maribor

Ptuj

http://ptuj.info/images/stories/slike/ogledi/grad/grad_ptuj/ptuj_Ptujski%20grad.jpgNa zadnjem obronku Slovenskih goric, ki se razteza skoraj do Drave, stoji mogočna utrdba - Ptujski grad. Strateško pomembna lega, s katere je mogoče nadzorovati ravnino daleč naokrog, je privabljala k naselitvi že v najstarejših obdobjih. Arheološke najdbe so pokazale, da so se prvi prebivalci zatekli na Grajski grič ob zaključku kamene oziroma na začetku bakrene dobe (okrog 2100-1750 pred našim štetjem). Ostanki glinaste posode in kamnite sekire iz tega časa so na ogled v arheoloških zbirkah Pokrajinskega muzeja Ptuj.

Vir: TIC Ptuj

Marijina cerkev na Ptujski Gori

Slika:PtujskaGora1.jpgNi veliko božjepotnih cerkva v Evropi, v katerih bi Marija tako široko razprostirala svoj milostni plašč, obenem pa kraljevala v tako veličastnem svetišču, da ga mnogi upravičeno imenujejo visoka pesem gotike.

Notranjost cerkve je prava zakladnica gotskega kiparstva iz začetka 15. stoletja, med katerimi izstopa ena največjih mojstrovin tistega časa - Marija zavetnica s plaščem, ki vabi v svojo bližino. Pod njenim plaščem je upodobljenih 82 oseb, kar predstavlja dragoceno zbirko portretov ljudi takratnega časa.

Cerkev je odprta od 8. do 18. ure.

 Vir: Slovenia.info  

Zanimivost: Kužno znamenje - V Mariboru se je v 17. stoletju prvič pojavi kuga, zaradi katere je umrla tretjina prebivalstva. V zahvalo za prenehanje kuge so mariborski prebivalci leta 1681 postavili kužno znamenje - steber s podobo Marije. Tega so v 18. stoletju nadomestili z današnjim, ki je delo Jožefa Štrauba.

Vir: TIC Maribor