naravni
 
zgodovinski
 
smučanje
 
reke
 
jezera

Posebnosti

Vinska turistična cesta VTC 11

 Vinska turistična cesta se nahaja na območju Majšperka, Podlehnika, Cirkulan in se razprostira vse do Zavrča. Na tem območju uspevajo naslednje sorte: renski rizling, rumeni muškat, beli pinot, chardonnay, traminec, sauvignon in laški rizling. Na Borlu, kjer je mogoče novembra doživljati grajske različice haloških martinovanj in avgusta pesem klopotcev, je vsako poletje mednarodni festival Idriart s koncerti, delavnicami, predavanji in srečanji. Po haloških krajih so še vedno priljubljeni mnogi ljudski običaji - haloški orači in ruse, posebni pustni liki in pustovanja. Vaške praznike, verska proščenja, jarmek - sejem ob romarski poti na Marijatrošt v Žetalah - in mnoge druge priložnosti za druženja s pravo merico domačnosti začinijo haloške tradicionalne jedi.

Vinska turistična cesta VTC 13

Vinska turistična cesta 13 poteka od Mestnega Vrha čez Destrnik, Trnovsko vas, Juršince, Sv. Jurij ob Ščavnici in se zaključi v Mali Nedelji. Na tej poti lahko spoznate in tudi poizkusite naslednje sorte vina: laški rizling, renski rizling, šipon, zeleni silvanec, beli pinot, rumeni muškat, kerner, traminec in še nekaj drugih plemenitih, predvsem belih sort vina. Tukaj imajo tudi dobre pogoje za pridelavo vrhunskih predikatnih vin in vin, ki bogatijo arhivske izbore - tudi tistega najslavnejšega v ptujski mestni kleti.

Vir: Mestna občina Ptuj

Tradicionalne jedi

V preteklosti so ločili med prehrambenimi navadami podeželja in mesta. Na podeželju so dajali prednost hrani, ki je temeljila na domačih naravnih virih. Jedilnik je bil precej enostaven in enoličen. Meščanska hrana je bila pod vplivom dunajske kuhinje. Pogoste so bile mesne jedi, kot so zrezki in golaži. Tudi juh, peciva, raznih zavitkov in kolačev je bilo veliko vrst.

Med klasične ptujske jedi prištevamo: piščanca po ptujsko, ptujsko omakco, štajersko juho, purana z mlinci, krvavice, kumare s krompirjem, zelje po štajersko, štajerske štruklje, ajdovo in koruzno potico, haloško gibanico, gobovo juho z ajdovimi žganci, kislo juho s svinjskimi tačkami. Predvsem znane specialitete so suhe domače klobase, meso iz tunke, bunka, pečenice in krvavice.

Vir: Mestna občina Ptuj

Ptujska klet

http://www.slovenia.info/pictures/tourist_farm/1/2008/2_Pullus_logo_169530.JPGIzjemen potencial fantastičnih vinogradniških leg Haloz in Slovenskih goric smo ujeli v steklenice s preprostim spoznanjem in sporočilom: Pullus, vino z okusom. Odlično poreklo, bogato in z vinsko zgodovino oplemeniteno tradicijo ptujskega vinarstva ter izpopolnitev pričakovanj potrošnikov, pa naj gre za sveža, mlada Pullus vina, za zorjeni Pullus, njegovo izvedbo v odličnih peninah, vse do Pullusa s posebnimi trgatvami ali pa odslej tudi arhivski Pullus.

Naša klet je opremljena z zvočnimi in svetlobnimi efekti, ki se prepetajo s podobo čudovitih lesenih sodov. V vinskem arhivu pa se naš obiskovalec sreča z zakladi naše kleti, kot je najstarejše slovensko arhivsko vino iz leta 1917 iz Zlate trte.

Vir: Mestna občina Ptuj

Ptujski grb

Ptujski mestni grbPtujski pečat mesta iz leta 1273 spada med najstarejše mestne pečate v Sloveniji in se uvršča med posebne vrste gotskih spomenikov in dragocenosti s kulturnozgodovinskega, z umetnostnega in s pravnega področja. Srednjeveški Ptuj je svoj pravni status in pomembnost mestne avtonomije demonstriral prav z uporabo lastnega pečata. Ptujski mestni grb je nastal iz prej opisanega mestnega pečata, ki se je od 1273 do okoli leta 1400 ikonografsko vedno bolj poenostavljal.

Vir: Mestna občina Ptuj

Zanimivost: Kurentovanje - čas, ki prinese magično veselje in razigranost ter pridih mističnosti - je ena najpomembnejših tradicionalnih prireditev v Sloveniji in srednji Evropi. Hkrati je največja pustno - karnevalska prireditev v Sloveniji z več kot 40. letno tradicijo organiziranih prireditev. Osnovni namen kurentovanja je ohranjanje in razvoj izjemne premično kulturne dediščine in etnografskega izročila Ptujskega območja in Slovenije.

Vir: Mestna občina Ptuj