naravni
 
zgodovinski
 
smučanje
 
reke
 
jezera

Zabava in šport

Plavanje

Terme Ptuj so ene najmlajših slovenskih term. Zdravilni vrelci nizkomineralne vode, ki ima 39 stopinj, so še posebej koristni pri zdravljenju in rehabilitaciji revmatičnih in degenerativnih obolenj, poškodb lokomotornega sistema, nevroloških in menedžerskih bolezni. Počitnice v zdravilišču so vir zdravja, hkrati pa tudi odlična priložnost za aktivno in sproščujoče preživljanje prostega časa. Termalno kopališče ponuja štiri zunanje bazene (z valovi in toboganom) in šest notranjih bazenov z whirlpoolom in vodnozračnimi masažami ter tobogan in saune.

Zanimivost: Terme Ptuj - Gostje Term Ptuj se lahko zabavajo v štirih zunanjih bazenih z valovi in tobogani ter dveh notranjih z whirlpoolom in vodnozračnimi masažam.

Vir: Mestna občina Ptuj

Čolnarjenje

Ptujsko jezero je največje umetno jezero v Sloveniji - njegova površina meri 4,1 km2. V poletnih mesecih si lahko na Ranci ob jezeru izposodite kajake za veslanje, na jezeru lahko tudi jadrate - sami ali pa se vpišete v šolo jadranja.  Možnost čolnarjenja vam nudi tudi gostišče Ob ribniku, kjer imajo jezero, primerno za čolnarjenje.

Pohodništvo

Pohodništvo je vse bolj priljubljena oblika preživljanja prostega časa. Vabimo vas na naše pohodniške poti, kjer vam nudimo odlične pogoje za hojo v naravnem okolju in med prijaznimi ljudmi. Planinsko društvo Ptuj je skupaj s partnerji izdalo katalog pohodniške poti v katerem so zbrani opisi poti, podatki o znamenitostih in gostinsko-turistični ponudbi. Katalog je opremljen s preglednimi zemljevidi in je natisnjen v petih jezikih. Na voljo vam je v pisarni PD Ptuj, v TIC-u Ptuj in v TIC-u Haloze v Cikulanah. Katalog zajema celotno območje Spodnjega Podravja od Donačke Gore do Polenšaka.

Kolesarjenje

Ob prebujanju narave iz zimskega spanca nudi kolesarjenje po Podravju pogled na nežne cvetove in bujna zelena drevesa; naravo lahko s kolesa občudujete tudi v zgodnjih poletnih jutrih, ko vam pot krajša ptičje petje, ali v še zmeraj toplih jesenskih dneh, ko,poslušate šelestenje listov na gozdnih poteh in se vam na obronkih v samem osrčju Haloz ter Slovenskih goric pogled zagotovo ustavi na nasadih vinske trte in starih domačij.

Golf

Le kratek skok od starega mestnega jedra leži igrišče za golf, ki je zaradi raznolikega terena in večjega števila vodnih ovir zares nekaj posebnega. Razprostira se na več kot 50 hektarjih in odlikujejo ga predvsem zelenice in vode. Potok Studenčnica in dve jezeri spremljata petnajst od osemnajstih igralnih polj. Uspelo jim je združiti zelenice s starim mestnim jedrom ter avtentični živalski in rastlinski svet z naravno okolico Ptuja.

V neposredni bližini igrišča se nahajajo Terme Ptuj, ki z ostalimi hotelskimi in gostinskimi objekti v mestu igralcu golfa nudijo možnost dodatne sprostitve.

Ribarjenje

Okolica Ptuja ponuja številne možnosti za ribolov, zato je ta na tem območju zelo popularen. Reka Drava je ena izmed najbogatejših evropskih ribolovnih rek. Ponuja različne možnosti ribolova: muharjenje, lov z blestivko, lov s plovcem, talni ribolov. V okolici Ptuja je tudi veliko manjših jezer, ribnikov in rek, ki so prav tako bogati z ribami in ponujajo najrazličnejše možnosti ribarjenja.

Smučanje

Ptuju najbližji zimskoturistični center je Mariborsko Pohorje, ki ponuja smučanje na 250 hektarjih urejenih smučišč. Na voljo je 22 žičnic, ki obratujejo med 9. in 16. uro. V športnem centru pa lahko uživate tudi na nočni smuki, ki ima kar 7 km osvetljenih prog.

Na Ptuju sta dva smučarska kluba, ki ponujata začetne in nadaljevalne smučarske tečaje in individualno učenje.

Vir: Mestna občina Ptuj