naravni
 
zgodovinski
 
vodni
 
reke

Posebnosti

Terme Lendava

http://www.lendava-vabi.si/images/terme/sl_7.jpgPrava posebnost pokrajine in mesta pa je prav zdravilišče, ki ga odlikuje edinstvena fosilna, zdravilna termo-mineralna voda. Odkrili so jo po naključju leta 1965, ko je pri izkopavanju namesto nafte na dan bruhnila vroča voda. Čez čas so domačini ugotovili, da kopanje v tej vodi lajša tegobe, za katere pravimo, da jih prinesejo leta.

Lendavska parafinska voda se bistveno loči od ostalih termalnih vod v tem delu Evrope. Po sestavi je natrijeva hidrogenkarbonatna hipertermalna voda, spada med fosilne naftne vode in ima ob izviru temperaturo 62 stopinj Celzija. Zaradi velike vsebnosti parafina blagodejno vpliva na zdravje. Zdravilno vodo v Termah Lendava uporabljamo za zdravljenje, preventivo, rehabilitacijo, rekreacijo in sprostitev.

Vir: Terme Lendava

Grajska klet

http://www.lendava-vabi.si/images/klet/sl_3.jpgVinogradništvo v lendavskih goricah ima dolgoletno tradicijo, zato se je pred leti oblikovala blagovna znamka vina Grad Lendava, ki uresničuje desetletja dolga pričakovanja, da najžlahtnejši sadež iz lendavskih goric približajo širokemu krogu ljubiteljev vina.

Degustacijo začnejo s kakovostnim vinom Lendavčan, ki je njihovo najznačilnejšo vino, nadaljujejo pa z ostalimi vrhunskimi vini iz njihovega sortnega izbora. K degustacijam Vam ponudijo kruh, suhomesnate specialitete z madžarskim priokusom in sir, ob predhodnem dogovoru pa Vam lahko postrežejo s pravimi prekmurskimi kulinaričnimi dobrotami, saj vino in hrana skupaj predstavita pravo kulinarično doživetje za Vas in Vaše goste.

Vir: Občina Lendava

Bogračfest

V starem mestnem jedru Lendave, med zgodovinskimi kulisami meščanskih hiš in ob vznožju slikovitih lendavskih vinogradov je že več kot desetletje največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji. Prireditev je pravzaprav festival kulinarike, kjer se ob bograču, tradicionalni vinogradniški jedi, ki jo pripravljajo v kotličkih na Glavni ulici tekmujoče ekipe, zvrstijo tudi ostale domače dobrote: lendavski pereci, ocvirkove pogače, … In ob tej pestri kulinarični ponudbi ne smemo pozabiti niti na ponos vinogradnikov, na rujno vino, ki se zaiskri v kozarcih obiskovalcev Bogračfesta.

Zanimivost: Bograč - Po pripovedovanju naj bi bograč nastal, ko so se vsako leto srečevali pastirji. Vsak naj bi na srečanje prinesel meso svoje živali in čebulo. Bograč danes pripravljajo ob raznih družabnih dogodkih in poleg kulinaričnega izročila ohranja tudi pridih skrivnostnosti, saj vsak kuhar skrbno čuva svojo skrivno recepturo.

Vir: Sava Hotels&Resorts