naravni
 
vodni
 
reke
 
Lokacija: Ljutomer (Evropa)
 
Lokacija: Ljutomer (Slovenija)

Splošno o Ljutomeru

Prlekija je pokrajina, ki leži v severovzhodni Sloveniji, med rekama Dravo in Muro. Je predel Slovenije, kjer se konča gričevnati svet Slovenskih Goric in začne pomurska ravnica. Ljutomer, osrčje in metropola Prlekije, ter Jeruzalem, ki slovi po skrivnosti odličnih vin, dajeta tej pokrajini posebno vrednoto.

Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda. Vse to se odraža v vaških grbih, ki so del bogatega ljudskega izročila. Njihova vsebina poznavalcu razjasni marsikatero značilnost in posebnost kraja in ljudi. Prleki so znani kot delovni, marljivi, vestni in pošteni ljudje. Brez primere, živopisani in hkrati skrivnostni pa so vaški grbi, ki kot ljudsko izročilo v besedi, priložnostni sliki, običajih in opredmeteni obliki ostajajo med ljudmi.

Vir: LTO Prlekija Ljutomer

Narava

Svet med Muro in Dravo je izjemno bogat z naravno dediščino. Obe reki nudita življenjski prostor številnim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Domačini si ob krajinskem parku Jeruzalem in krajinskem parku Radgonsko – kapelske gorice prizadevajo za ustanovitev regijskega parka Mura in krajinskega parka Središče ob Dravi.

Zabava & šport

Valoviti griči Jeruzalema kar kličejo vse bolje telesno pripravljene kolesarje. Poleg svojevrstnega kolesarskega izziva, pot hkrati nagrajuje z razgledom razgibanih vinorodnih goric, tristo let starega drevoreda in s pesmijo klopotca. Na vrhu vasi Jeruzalem vse romarje in kolesarje pričaka čudovit razgled.

Zgodovina & kultura

Splošna muzejska zbirka Ljutomera je bila odprta 1996. leta. Zbirka je nastala s prestrukturiranjem muzeja NOB, ustanovljenega 1954. leta. Koncept zbirke temelji na arhivski dokumentaciji muzeja, dopolnjen z arhivskimi viri in muzealijami drugih ustanov in posameznikov.

Posebnosti kraja

Bučno olje iz Oljarne Središče ob Dravi vam s svojim edinstvenim okusom nudi brezmejnost kulinaričnih užitkov. Pridite ga poskusit k nam in videli boste kako mamljivo diši, ko je še čisto sveže. Bučno olje stiskamo skozi vse leto in če boste imeli vsaj malo sreče, si proizvodnjo lahko tudi ogledate.