naravni
 
zgodovinski
 
vodni
 
zabaviščni
 
Lokacija: Moravske Toplice (Evropa)
 
Lokacija: Moravske Toplice (Slovenija)

Splošno o Moravskih Toplicah

Občina Moravske Toplice so ena od občin v Republiki Sloveniji v Prekmurju. Občina meji na Madžarsko, v njej pa živijo tudi pripadniki madžarske narodne skupnosti. več

Glavni gospodarski dejavnosti v občini sta kmetijstvo in turizem. Moravske Toplice, kjer je sedež občine, so se iz nekdanjega kmečkega naselja spremenile v pomemben zdraviliški in turistični kraj, potem ko so leta 1960 pri iskanju nafte pri 1417 metri globine naleteli na vročo mineralno vodo z 72 stopinjami Celzija. Okoli izvira je nastal zdraviliški park Terme 3000. Na ozemlju občine se nahajajo tudi nekateri kulturnozgodovinski spomeniki, kot sta romanska rotunda v Selu in Plečnikova cerkev v Bogojini.
Vir: Wikipedia

Narava

Pomurje je najbolj vzhodna slovenska regija. Slovi po številnih termalnih središčih s kakovostno ponudbo, neprometnih cestah in gostoljubju. Pokrajina je lahkotno ravninska do zahtevno gričevnata. Imamo tudi Krajinski park Goričko in seveda reko Muro.

Zabava & šport

Prekmurje je raj za pohodnike, je oaza zdravja s prijetno razgibano pokrajino, ki jo zaznamujeta tako ravninski cvet s svojo značilno ravnico ob reki Muri kot tudi gričevje Goričkega in Lendavskih goric. V preteklosti so se med rekama Muro in Rabo križale mnoge poti in različne kulture, kar je v deželi in njenih ljudeh pustilo številne sledi in posebnosti.

Zgodovina & kultura

Zgodovinski podatek priča, da so vas Moravske Toplice deloma požgali in oropali Turki (1587-1610). Pred turškim nasiljem so prebivalci spodnjega dela vasi bežali v zgornje dele, kjer je še danes več zaselkov z imeni (Breg, Lešče, Brezje, Žgaline, Brzinšček, Gaj, Cuber, Rumičev breg, Sepov breg, Papičev breg, Vinska graba …).

Posebnosti kraja

Občinsko središče - Moravske Toplice - ponujajo ugodje nastanitve, sprostitve in kopanja v dvojih termah (Terme 3000, Terme Vivat). Sama okolica vas prepriča z očarljivostjo naravnega okolja, ostanki panonske arhitekture, izdelki tradicionalne obrti, odlično kulinariko, izvrstnimi vini in prislovično gostoljubnostjo domačinov.