naravni
 
zgodovinski
 
vodni
 
smučanje
 
jezera

Narava

Mestni park

Poplavno ravnico na desnem bregu Savinje pod Miklavškim hribom so imenovali Savinjski travnik. Po letu 1856 je začel dobivati drugačno podobo, saj je Ivan Orešnik, lastnik Kapunovega dvora, dal zasaditi vzdolž rečnega brega dvojni drevored divjih kostanjev. Tako je nastala obrečna promenada - osnova sedanjega mestnega parka.

Vir: Zavod Celeia Celje

Mestni gozd

Mestni gozd predstavlja območje ohranjenih gozdnih sestojev na južnem obrobju mesta Celje.

Na dobrih 100 hektarih strnjenih gozdov je urejeno in opremljeno omrežje 12 gozdnih poti s skupno dolžino 14 kilometrov. Zaradi svoje bližine in dostopnosti ter nenavadne pestrosti in ohranjenosti je Mestni gozd odličen prostor tudi za izobraževanje o naravnih ekosistemih in osnovah trajnostnega razvoja.

Z vsebinsko različnimi programi, prilagojenimi starostnim skupinam otrok, učencem in dijakom gozdarji ponujajo strokoven pristop v skladu z načeli gozdne pedagogike, ki ga z izkušnjami z vodenj številnih šolskih skupin v Mestnem gozdu razvijajo v zadnjem desetletju. Skozi program, ki temelji predvsem na spodbujanju doživljanja narave, sta predstavljena raznolikost in delovanje gozdnega ekosistema, njegova primerjava z ekosistemi mesta, parka in travnika, številne koristne vloge gozdov ter trajnosten način rabe gozdnih dobrin. Na potepu skozi gozdno divjino se lahko občuti prvinskost najbolj razvitega kopenskega ekosistema.

Vir: Zavod Celeia Celje

Jezera in ribniki

Ribniki in jezera Dežele Celjske ponujajo skupaj z rekami aktivno sprostitev za vse ljubitelje športnega ribolova in piknikov. To pa še zdaleč ni vse, saj lahko tudi kolesarite in se sprehajate, oprezate za živalmi in raziskujete rastlinske vrste, poprimete za vesla ali hodite po vodi. Lahko se znajdete v raju ali pa se morda celo poročite!

Vir: Zavod Celeia Celje

Šmartinsko jezero

Nastalo je po izgradnji 18,5 metra visoke in 205 metrov  dolge pregrade Loče na potoku Koprivnica leta 1970 in meri 113 ha jezerske površine. Poleg svoje prvotne funkcije zadrževalnika visoke vode sta se jezero in njegova okolica z leti spremenila v rekreacijsko, športno in turistično območje, ki je iz leta v leto popularnejše. Samo nekaj minut od središča mesta Celja namreč ponuja sprostitev in rekreacijo. S svojo urejenostjo in neokrnjeno naravo, predvsem pa varno in urejeno potjo do jezera in okoli njega, je območje jezera primerno za tek, kolesarjenje in treking.

Ob jezeru je možna tudi rekreacija na vodi z izposojo čolnov, kajakov in pedolinov, po jezeru pa vožnja z Jezersko kraljico. Na voljo je tudi začasno golf igrišče in najem prostorov za piknik.

Vir: Zavod Celeia Celje

Krajinski park Boč

Boč je z 978 m najvišji vrh Bočkega pogorja, ki je geološko in geografsko najvzhodnejši del Karavank. Zaradi enkratnosti, pestrosti in množice naravnih vrednot je širše območje Boča zavarovano kot krajinski park.

Neokrnjena narava je prepredena s planinskimi potmi, ki iz vseh strani vodijo na vrh Boča. S sprehodom po planinskih in gozdnih učnih poteh lahko doživite lepote naravnih vrednot in kulturne dediščine. Obiskovalcem sta na voljo tudi dve kolesarski poti, v Informacijskem središču pa si lahko ogledajo multivizijsko predstavitev lepot Boča in pridobijo vse potrebne informacije. Za okrepčilo poskrbijo v dveh planinskih domovih, kjer za skupine po dogovoru pripravijo prijetna druženja v naravi, na voljo pa so tudi športna igrišča.

Vir: Zavod Celeia Celje

Zanimivost: Šmartinsko jezero v neposredni bližini Celja je s svojo razgibano obalo in zanimivo okolico privlačna točka, ki jo z vsemi njenimi danostmi in pobudami iz lokalnega okolja razvijajo v celovit in atraktiven turistični produkt.

Vir: Zavod Celeia Celje