naravni
 
zgodovinski
 
vodni
 
smučanje
 
jezera

Posebnosti kraja

Obrti

V Deželi Celjski je doma bogata tradicija najrazličnejših obrti. Pogosto je mojstrstvo današnjih rokodelcev izkazano tudi z nacionalnim certifikatom (Rokodelstvo - Art & Craft Slovenija). Ročno izdelane mojstrovine, ki so dragocena vez s preteklostjo, so lahko tudi odlično darilo in spominek.

Poleg čebelarjenja in izdelkov iz medu in voska je ohranjena ena najstarejših obrti na Slovenskem, lectarstvo. Zelo razširjeno je zeliščarstvo z ogledi in učnimi delavnicami o uporabi zelišč v zdravilstvu in prehrani. Čeprav je bilo izdelovanje rož iz papirja nekoč zelo razširjeno, je pravo mojstrico danes težko najti.

Ohranjeno je  izdelovanje izvirnih pletarskih izdelkov, značilnih za območje Dravinjske doline. Vztrajajo tudi lončarstvo, coklarstvo in sodarstvo.

Čevljarska obrt je še vedno doma na Vranskem, danes pa v delavnici čevlje izdeluje pravnukinja ustanovitelja, ki stavi na prepletanje tradicije in sodobnosti.

Vir: Zavod Celeia Celje

Hrana in pijača

Odkrijte vso pestrost kulinaričnih okusov DEŽELE CELJSKE.

Poizkusite domače koline in potico, mlince, kopune, doma pridelano zelenjavo, kozjansko jabolko, ki ne pozna škropiv, salame narejene po preizkušenih  tradicionalnih receptih. Dežela se ponaša z lastnimi zorilnicami sira, varilnicami piva, doma kuhanega žganja in bogato ponudbo izvrstnih lokalnih vin, saj je to območje tudi eno izmed vinorodnih okolišev Slovenije.

Vir: Zavod Celeia Celje

Zanimivost: Bolj zahtevni gledalci naj se odločijo za obisk katerega od kinomatografov v središču Celja ali Rogaški Slatini, ki sta del Art kino mreže.  Najnovejše svetovne filmske uspešnice pa so na ogled v osmih dvoranah Planeta Tuš v Celju, ki na bowlingu ponujaja tudi 14 moderno opremljenih bowling stez ter živahno večerno in nočno zabave z glasbo.

Vir: TIC Zasavje