naravni
 
zgodovinski
 
vodni
 
Lokacija: Dobrna (Evropa)
 
Lokacija: Dobrna (Slovenija)

Splošno o Dobrna

Po površini meri 32 km2 in ima 2.164 prebivalcev.Največje naselje - vas Dobrna leži na nadmorski višini 375 m, najvišje ležeči del občine pa je Paški Kozjak - Štrukljev vrh s 1227 m. Klima Dobrne je zelo mila saj jo na severu zapira Paški Kozjak, ki preprečuje vdor mrzlim severnim vetrovom.
Prioritetna dejavnost občine je turizem, nosilec turizma v občini so Terme Dobrna d.d. Tudi širša okolica Dobrne z neokrnjenim podeželjem se postopoma vključuje v turistično ponudbo občine, še vedno pa prevladuje kmetijstvo z gozdarstvom. V kraju se v zadnjem času uspešno razvijajo podjetništvo in obrtna dejavnost.
Vir: TIC Dobrna  

Narava

Pokrajina DEŽELE CELJSKE je edinstvena in neponovljiva. Prepredena je z gozdovi, travniki in pašniki, ceste, ki se vijejo mimo polj pa vas popeljejo skozi simpatična mesteca ozkih tlakovanih uličic in modernejših urbanih delov večjih mest.

Zabava & šport

Če ste v deželo prispeli s kolesom ali pa ste se odločili da s kolesom odkrivate kraje DEŽELE CELJSKE vas bo le ta očarala s svojo neposrednostjo in neokrnjeno naravo. Destinacija je prepredena s številnimi urejenimi kolesarskimi in pešpotmi, jahalnimi centri in površinami za golf.

Zgodovina & kultura

S termalnim vrelcem je povezana tudi vsa zgodovina Dobrne. Najstarejši pisni viri segajo v 12. stoletje. Dobrnska posest je prehajala iz rok v roke. Skozi stoletja zgodovine so se menjavali lastniki: grofica Hema Breža-Sečka, grofje Bogenski, Henrik in Bertold de Nove castro, krška cerkev, Eberhard Dobrnski in njegovi potomci, Friderich Ptujski, rodovine Gačnik - Schlangenberg, Brandenau, Dienesberg, Hoyos in drugi.

Posebnosti kraja

Terme Dobrna so sodobno in dinamično zdraviliško-turistično središče. Sloveča tradicija, ki sega v 15. stoletje, podnebje in čudovito naravno okolje, sprostitev, kvalitetna nega in oskrba, razvedrilo - vse to so dejavniki, ki že od nekdaj privabljajo k nam goste iz vsega sveta.